Administrarea dozei booster a vaccinurilor împotriva Covid-19 reduce cu 95% riscul de deces în cazul infecţiei cu varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, arată rezultatele unui studiu realizat pentru Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA).
În schimb, protecţia oferită de schema iniţială de două doze de vaccin anti-Covid-19 este de doar 60% la grupa de vârstă de peste 50 de ani la şase luni după administrarea dozei a doua.
Experţii UKHSA au analizat date din Marea Britanie, care indică şi o rată înaltă de protecţie împotriva spitalizării oferită de doze booster.
În cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, protecţia oferită de doza booster împotriva spitalizării din cauza infecţiei cu varianta omicron este de 90% după administrare şi de 75% la 10-14 săptămâni după administrarea dozei.
Protecţia oferită de doza booster împotriva spitalizării este mai ridicată în cazul vaccinului Moderna, de 90-95% până la 9 săptămâni după administrarea dozei.
"Dovezile sunt clare că vaccinul ajută la protejarea noastră împotriva efectelor Covid-19, iar doza booster oferă niveluri înalte de protecţie împotriva spitalizării şi decesului la membrii cei mai vulnerabili ai societăţii", a afirmat dr. Mary Ramsay, şeful departamentului de imunizare din cadrul UKHSA, citată de Reuters.
Potrivit agenţiei britanice, nivelul de protecţie oferit de doza booster împotriva unei subtulpini a variantei omicron, numită BA.2 şi care se răspândeşte în Marea Britanie şi Danemarca, este similar.