Rezultatele unui nou studiu efectuat la scară largă pe o populaţie din China sugerează că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de lactate şi anumite tipuri de cancer.
Datele existente în prezent care să indice dacă consumul de produse lactate afectează sau nu riscul de cancer sunt inconsecvente.
Studiile asupra populaţiilor occidentale indică faptul că produsele lactate pot fi asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal şi un risc mai mare de cancer de prostată, dar nu au găsit nicio legătură clară în cancerul sân sau alte tipuri de cancer.
În China, de exemplu, există un consum foarte mic de brânză şi unt, iar consumul de lapte şi iaurt este şi el mult mai mic decât la populaţiile occidentale.
În plus, majoritatea adulţilor chinezi nu pot metaboliza în mod corespunzător produsele lactate din cauza lipsei de lactază, o enzimă cu rol cheie în descompunerea lactozei (zahărul din lapte).
Pentru a stabili dacă produsele lactate afectează riscul de cancer în mod diferit, o echipă formată din cercetători de la Oxford Population Health, universitatea Peking şi Academia Chineză de Ştiinţe Medicale din Beijing au publicat recent rezultatele unui nou studiu la scară largă în BMC Medicine.
Rezultatele se bazează pe datele a peste 510.000 de participanţi la studiul Kadoorie Biobank din China.
Participanţii, 59% femei şi 41% bărbaţi din zece regiuni geografice diferite din China, nu au avut antecedente anterioare de cancer. Studiul s-a desfăşurat între 2004 şi 2008.
Când a fost recrutat, fiecare participant, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani, a completat un chestionar despre frecvenţa cu care a consumat diferite produse alimentare, inclusiv produse lactate.
Cercetătorii au clasificat participanţii în trei grupuri: consumatori în mod obişnuit de produse lactate (cel puţin o dată pe săptămână), consumatori lunari de lactate şi persoane care nu au consumat niciodată sau rar produse lactate (non-consumatori).
Participanţii au fost urmăriţi în medie timp de aproape 11 ani, iar cercetătorii au folosit date din registrele naţionale de cancer şi de deces, precum şi înregistrări ale asigurărilor de sănătate, pentru a identifica noi diagnostice de cancer.
Studiul a cuprins atât evenimente fatale, cât şi evenimente non-fatale. Analizele datelor au luat în considerare o serie de alţi factori care pot afecta riscul de cancer, inclusiv vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial de cancer, statutul socio-economic (educaţia şi venitul), stilul de viaţă (cum ar fi consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică, consumul de soia şi consumul de fructe proaspete), indicele de masă corporală, infecţia cu virusul hepatitei cronice B (pentru cancerul hepatic) şi factori implicaţi în reproducerea feminină (pentru cancerul de sân).
Studiul a constatat:
- Aproximativ o cincime (20 %) dintre participanţi au consumat produse lactate în mod regulat (în principal lapte), 11 % au consumat produse lactate lunar, iar 69 % au fost non-consumatori. Consumul mediu a fost de 38g pe zi în total, în întreaga populaţie din studiu şi de 81g pe zi în rândul consumatorilor obişnuiţi de produse lactate (comparativ cu un consum mediu de aproximativ 300g pe zi în participanţii de la Uk Biobank).
- În perioada de studiu au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer, cea mai mare rată a fost pentru cancerul pulmonar (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân la femei (2.582 de cazuri), cancerul de stomac (3.577 de cazuri), cancerul colorectal (3.350 de cazuri) şi cancerul hepatic (3.191 de cazuri).
- Persoanele care au consumat produse lactate în mod regulat au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer hepatic şi de sân. Pentru fiecare aport de 50g/zi, riscul a crescut cu 12%, respectiv 17%.
- Consumul regulat de lactate a fost asociat cu un risc crescut de limfom (dar nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic).
- Nu a existat nicio asociere între aportul de lactate şi cancerul colorectal, cancerul de prostată, sau alte tipuri de cancer investigate.
Cancerul de ficat şi de sân sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer în China, înregistrându-se aproximativ 393.000 respectiv, 368.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an.
Deşi rezultatele studiului nu dovedesc legătura de cauzalitate, există mai multe mecanisme biologice plauzibile care pot explica aceste asocieri, potrivit cercetătorilor.
Consumul mai mare de lactate, de exemplu, poate creşte nivelul factorului de creştere insulin like-I (IGF-I), care promovează proliferarea celulelor şi a fost asociat cu un risc crescut în mai multe tipuri de cancer.
Potenţial, hormonii sexuali feminini prezenţi în laptele de vacă (cum ar fi estrogenul şi progesteronul) pot avea un rol în riscul crescut de cancer de sân, în timp ce acizii graşi saturaţi şi trans din produsele lactate pot creşte riscul de cancer hepatic.
„Acesta a fost primul studiu major care a investigat legătura dintre produsele lactate şi riscul de cancer într-o populaţie din China. Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste constatări şi a stabili dacă aceste asocieri sunt cauzale, dar şi pentru a investiga potenţialele mecanisme subiacente implicate“, a declarat dr. Maria Kakkoura, epidemiolog nutriţional la Oxford Population Health, principala autoare a studiului.
Nivelul mediu al consumului de lactate în China rămâne mult mai scăzut decât în ţările europene, deşi acesta a crescut rapid în ultimele decenii.
„Deşi rezultatele noastre sugerează că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de lactate şi anumite tipuri de cancer, este important să fim conştienţi de faptul că produsele lactate sunt o sursă de proteine, vitamine şi minerale. Nu ar fi prudent să se reducă consumul de lactate doar pe baza rezultatelor studiului actual, fără a se asigura un aport adecvat de proteine, vitamine şi minerale din alte surse“, a adăugat conf. univ. dr. Huaidong Du, cercetător principal la Oxford Population Health, şi unul dintre coautorii seniori ai studiului.