Un nou studiu indică o asociere semnificativă între tulburările de alimentaţie şi multimorbiditatea fizică, aruncând o nouă lumină asupra riscurilor de sănătate cu care se confruntă persoanele cu aceste afecţiuni. Cercetarea explorează relaţia complexă dintre tulburările alimentare, sănătatea fizică şi alte aspecte care o pot influenţa.
Cercetarea, condusă de Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu Centrul de cercetare biomedicală al Universităţii Cambridge, din Marea Britanie, explorează relaţia complexă dintre tulburările alimentare, sănătatea fizică şi alte aspecte care o pot influenţa.
Cercetătorii au analizat date de la 7.403 adulţi din Regatul Unit.
Respondenţii au fost întrebaţi despre 20 de afecţiuni fizice, inclusiv cancer, diabet, probleme oculare, migrene, probleme digestive şi probleme cardiace.
Factorii de influenţă, sau mediatorii, luaţi în considerare au inclus dependenţa de alcool, insomnia, fumatul, stresul perceput, obezitatea şi subponderabilitatea.
Studiul, publicat recent în Eating and Weight Disorders, a constatat că persoanele cu posibile tulburări de alimentaţie au reprezentat 6,4% dintre respondenţi, iar persoanele din această cohortă au fost de 2,11 ori mai predispuse să raporteze multimorbiditate fizică, definită ca având două sau mai multe condiţii fizice de sănătate concomitent.
O tulburare de alimentaţie este definită ca o relaţie patologică cu mâncarea care duce la perturbări semnificative în viaţa de zi cu zi a unei persoane.
Se estimează că până la 3,4 milioane de britanici suferă de o tulburare de alimentaţie.
Anxietatea s-a dovedit a fi principalul factor de influenţă în relaţia dintre tulburarea de alimentaţie şi multimorbiditatea fizică, adică suprapunerea mai multor probleme de sănătate, comună bolilor cronice.
Insomnia, stresul perceput şi depresia au fost, de asemenea, identificate ca fiind importante.
Cercetările anterioare au arătat că multimorbiditatea este asociată cu o povară semnificativă asupra serviciilor de asistenţă medicală, inclusiv costurile de tranziţie a îngrijirilor, precum şi asistenţa medicală primară, asistenţa stomatologică şi spitalizările.
Multimorbiditatea afectează aproximativ 42,4% din populaţia mondială.
Amestecul multimorbidităţii este o problemă de sănătate publică, spune autorul principal, Lee Smith, profesor de sănătate publică la ARU.
„Credem că acesta este primul studiu care investighează asocierea dintre simptomele tulburărilor de alimentaţie, sau posibilele tulburări de alimentaţie, şi multimorbiditatea fizică şi, de asemenea, primul care cuantifică modul în care această asociere poate fi explicată printr-o varietate de factori de influenţă", a declarat el.
Această cercetare subliniază interacţiunea complexă dintre sănătatea mentală şi cea fizică.
Specialiştii spun că, este esenţial să se recunoască faptul că tulburările de alimentaţie pot avea consecinţe profunde, afectând nu doar bunăstarea emoţională, ci şi sănătatea fizică.
Înţelegerea rolului potenţialilor mediatori în această relaţie este crucială pentru dezvoltarea unor intervenţii eficiente, precizează ei.
Constatările au implicaţii semnificative pentru sănătatea publică, subliniind necesitatea unor investigaţii suplimentare privind cauzalitatea şi mecanismele care stau la baza legăturii dintre tulburările alimentare şi multimorbiditatea fizică.
Pe termen lung, această cercetare ar putea ghida dezvoltarea de strategii pentru a reduce multimorbiditatea la persoanele cu tulburări de alimentaţie prin abordarea factorilor de influenţă.