Un medicament dezvoltat de cercetători japonezi, care a determinat creşterea unor dinţi noi la animale, se îndreaptă spre testele la oameni. Dacă se dovedeşte a fi sigur şi eficient şi la oameni, ar putea într-o zi să permită regenerarea dinţilor pierduţi din cauza rănilor, a bolilor sau a bătrâneţii.
Se estimează că 17% dintre americani îşi vor pierde toţi dinţii până la vârsta de 65 de ani. Marea majoritate a oamenilor îşi pierd cel puţin o parte din dinţi pe măsură ce îmbătrânesc.
În timp ce protezele dentare sau implanturile pot înlocui dinţii pierduţi, prima măsură poate părea mai puţin naturală, iar cealaltă necesită o intervenţie chirurgicală.
Acum, cercetători din Japonia lucrează la un medicament despre care cred că le-ar putea permite oamenilor să crească dinţi noi pentru a-i înlocui pe cei pe care i-au pierdut.
Aceştia au demonstrat deja că medicamentul poate declanşa creşterea dinţilor la şoareci şi dihori şi au anunţat acum că intenţionează să lanseze testele clinice în iulie 2024.
„Ideea de a creşte dinţi noi este visul oricărui dentist", spune cercetătorul principal Katsu Takahashi.
El lucrează la acest proiect încă de când era student.
„Am fost încrezător că voi putea să fac să se întâmple asta", spune cercetătorul japonez.
Cum funcţionează?
În 2007, cercetătorii au raportat o descoperire potrivit căreia şoareci cu gene USAG-1 subexprimate aveau, dinţi în plus.
Proteina genei joacă un rol în dezvoltarea multor părţi ale corpului, aşa că simpla eliminare a acesteia pentru a declanşa creşterea dinţilor nu a fost o opţiune.
În schimb, cercetătorii au început să testeze diferiţi anticorpi monoclonali - proteine fabricate în laborator concepute pentru a se lega de anumite molecule - pe şoareci cu o afecţiune care îi făcea să se nască cu mai puţini dinţi decât în mod normal.
Speranţa lor era că vor găsi unul care să întrerupă activitatea proteinei USAG-1 într-un mod care să permită animalelor să le crească dinţi noi, rămânând în acelaşi timp sănătoase.
În 2021, ei au raportat descoperirea unui astfel de anticorp, menţionând că acesta a declanşat, de asemenea, creşterea dinţilor la dihori, care, potrivit lui Takahashi, au „modele dentare similare cu cele ale oamenilor".
(Două imagini care prezintă gura unui dihor cu un număr normal de dinţi (stânga) şi cu unul în plus în urma tratamentului (dreapta). O gură tipică de dihor (stânga). Gura unui dihor tratat cu anticorpul monoclonal (dreapta), cu un dinte în plus evidenţiat. Credit: Universitatea din Kyoto / Katsu Takahashi)
Privind înainte, cercetătorii se pregătesc acum să testeze siguranţa anticorpului lor monoclonal, TRG035, la persoanele cu agenezie dentară congenitală, aceeaşi afecţiune ca şi la şoarecii din studiul din 2021.
Dacă se dovedeşte a fi sigur, vor urma testele de eficacitate.
Dacă terapia va fi aprobată, cercetătorii preconizează că aceasta va fi folosită mai întâi pentru a creşte dinţi noi la copiii de 2 până la 6 ani cu semne de agenezie.
În cele din urmă, ei cred că ar putea fi administrată persoanelor care s-au născut cu numărul corect de dinţi, dar au pierdut o parte dintre ei la vârsta adultă.
„Sperăm să ajungem la momentul în care tratamentul pentru creşterea dinţilor va fi o a treia opţiune alături de protezele şi implanturile dentare", a apreciat Takahashi.