Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale: Aproape jumătate dintre tinerii din România au avut cel puţin o dată gânduri de suicid

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale: Aproape jumătate dintre tinerii din România au avut cel puţin o dată gânduri de suicid

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată în fiecare an în data de 10 octombrie, prin tema „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”, pentru a creşte gradul de conştientizare şi de a întreprinde acţiuni care promovează şi protejează sănătatea mintală, considerată un drept uman universal.

Cu această ocazie, Asociaţia Mental Health for Romania (MHR), una dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din domeniul sănătăţii mintale din România, a transmis mai multe statistici legate de sănătatea mintală a tinerilor din România.

În ţara noastră trăiesc peste 4 milioane de tineri până în 18 ani, reprezentând 21% din totalul populaţiei rezidente a ţării.

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că aproape 33% dintre adolescenţii români cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au raportat o dispoziţie tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de ţări incluse în cercetarea OMS.

Un alt studiu, realizat în România în anul 2020, a indicat că aproape jumătate (48,9%) dintre tineri au avut cel puţin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau trişti tot timpul şi nu puteau scăpa de tristeţe, iar 21,5% au avut perioade în care s-au simţit depresivi în ultimele şase luni.

Potrivit specialiştilor, tinerii din grupuri sociale vulnerabile au un risc crescut de afectare a sănătăţii mintale. Spre exemplu, peste 40% dintre cazurile nou diagnosticate cu tulburare din spectrul autist sunt copii proveniţi din mediul rural, care nu au acces la servicii de terapie şi recuperare.

Tinerii din grupuri vulnerabile, precum grupurile etnice minoritare, migranţii, persoanele LGBT, sunt cu atât mai predispuse la tulburări de sănătate mintală din cauza lipsei accesului la servicii de sănătate, stil de viaţă nesănătos, tipare negative de gândire sau comportamente de risc.

De asemenea, femeile tinere sunt mai predispuse la depresie comparativ cu bărbaţii tineri, un posibil motiv fiind accesul redus la locuri de muncă, educaţie sau formare, în comparaţie cu bărbaţii.

Organizaţia Mental Health for Romania cuprinde zeci de voluntari şi specialişti în sănătate mintală ce au ca scop schimbarea modului în care este percepută şi tratată sănătatea mintală în România, urmărind creşterea conştientizării cu privire la importanţa sănătăţii mintale şi reducerea stigmei, în special prin educarea adolescenţilor şi tinerilor.

Asociaţia administrează o platformă online care facilitează accesul românilor la un specialist în sănătate mintală. În prezent, peste 300 de psihoterapeuţi, psihologi clinicieni, psihiatri, consilieri şi logopezi sunt înscrişi pe Harta Specialiştilor Mental Health for Romania, program ce are ca scop creşterea accesului la servicii de calitate pentru cât mai mulţi români. Până acum, peste 500 de persoane şi-au găsit un psiholog prin intermediul hărţii.

viewscnt