În fiecare an, la 17 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, „un moment important pentru a atrage atenţia asupra faptului că siguranţa pacientului reprezintă o prioritate de bază pentru profesioniştii din sănătate".
Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), atrage atenţia asupra nevoii urgente de creştere a investiţiilor în sănătate şi de implementare a reformelor pentru asigurarea calităţii actului medical în România.
Conform ultimelor cifre disponibile în raportului anual elaborat de EY pentru PALMED („Impactul economic al sectorului privat de sănătate din România”, realizat de PALMED în colaborare cu EY România şi lansat în mai 2024, România a investit doar 817 de euro per locuitor pentru sănătate, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Această realitate subliniază necesitatea unor măsuri urgente şi investiţii suplimentare pentru îmbunătăţirea accesului la servicii medicale sigure şi de calitate şi pentru a asigura un standard ridicat de siguranţă, se arată într-un comunicat publicat cu această ocazie de PALMED.
„Siguranţa pacienţilor trebuie să fie prioritatea centrală în sistemul nostru de sănătate. Este important să ne concentrăm pe creşterea investiţiilor, nu doar pentru a îmbunătăţi infrastructura medicală, ci şi pentru a asigura un standard de excelenţă în îngrijirea medicală", a declarat Preşedintele PALMED Cristian Hotoboc.
Datele raportului arată că, în România, cheltuielile de sănătate au reprezentat doar 6,5% din PIB (Produsul Intern Brut), conform datelor publice pentru anul 2021, situându-se aproape de coada clasamentului în Uniunea Europeană.
„Investiţiile în sănătate reprezintă un motor pentru dezvoltarea economică şi socială a României. Pentru a menţine siguranţa pacienţilor, este esenţial să investim în infrastructură, personal calificat şi tehnologie medicală modernă", a completat Cristian Hotoboc.
Acelaşi raport arată şi că doar 3,7% din cheltuielile de sănătate au fost destinate serviciilor de prevenţie, mult sub media europeană de 6,0%.
Cristian Hotoboc a evidenţiat că prevenţia este un pilon important al siguranţei pacienţilor, subliniind necesitatea unor politici care să promoveze prevenţia pentru a reduce incidenţa bolilor cronice şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.
„Siguranţa pacienţilor depinde de o colaborare eficientă între furnizorii de servicii medicale şi autorităţi. PALMED este dedicat promovării celor mai bune practici în sectorul privat şi sprijinirii iniţiativelor care asigură un mediu medical sigur şi accesibil tuturor. Investiţiile în prevenţie joacă un rol crucial şi pentru a reduce presiunea asupra bugetului de sănătate. Este mai puţin traumatizant pentru pacient şi mai eficient şi din punct de vedere financiar să prevenim sau să tratăm bolile în fazele lor incipiente decât să gestionăm cazurile complicate în stadii avansate", a adăugat Cristian Hotoboc.
„Astăzi, mai mult ca oricând, este esenţial să subliniem importanţa siguranţei pacienţilor în sistemul medical", a transmis PALMED.
Mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului: „Este necesar să transformăm mai puternic conceptul de siguranţă a pacientului din teorie în realitate, printr-o implementare şi mai eficientă în practică!"
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a transmis la rândul său un comunicat cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului în care reafirmă angajamentul ferm pentru asigurarea unei asistenţe medicale de calitate şi în condiţii de siguranţă pentru pacienţi.
„Siguranţa pacientului trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru noi, medicii. Fiecare pacient care ne trece pragul îşi pune sănătatea în mâinile noastre, iar noi avem datoria să le oferim cele mai bune îngrijiri posibile, bazate pe profesionalism, competenţă, comunicare şi empatie. În contextul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, ne dorim ca principiile de siguranţă a pacientului să fie implementate în mod proactiv în practica medicală, depăşind astfel abordările teoretice. Siguranţa pacientului trebuie să devină un standard al actului medical, un angajament asumat de fiecare profesionist din domeniu şi susţinut de întreaga comunitate medicală şi sistem de sănătate (infrastructură adecvată, circuite funcţionale, echipamente performante, condiţii pentru a profesa). Cu toţii am văzut diverse aspecte negative în sistemul de sănătate. Trebuie să le recunoaştem, să fie asumate şi, mai ales, să înţelegem cum le putem soluţiona, inclusiv din perspectiva conceptului de siguranţă a pacientului. De aceea, susţin ferm necesitatea de a eficientiza şi de a aplica conceptul de siguranţă a pacientului într-un mod mai practic. Acest concept trebuie să funcţioneze ca un instrument de sprijin pentru medici, nu ca o sursă de birocraţie suplimentară”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).
CMMB subliniază, de asemenea, importanţa colaborării multidisciplinare în îngrijirea pacienţilor, precizând că „printr-o coordonare eficientă între toţi profesioniştii din sănătate – medici, asistenţi medicali, farmacişti şi alţi specialişti – se pot minimiza riscurile asociate tratamentului, optimizând astfel traseul pacientului de-a lungul diferitelor etape de îngrijire".
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti „îşi menţine angajamentul de a promova constant îmbunătăţirea continuă a calităţii actului medical şi de a crea un mediu sigur pentru pacienţi, colaborând cu toţi factorii implicaţi în sistemul de sănătate pentru a transforma siguranţa pacientului într-o prioritate".
Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor 2024 are ca temă Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor, folosind sloganul "Un diagnostic corect înseamnă siguranţă!".
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a ajunge la un diagnostic, pacienţii şi echipele lor de îngrijire a sănătăţii trebuie să lucreze împreună pentru a naviga în procesul de diagnosticare complex şi uneori îndelungat, transmite Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.
„Asta implică discuţii cu pacientul, examinare, testare şi revizuire a rezultatelor înainte de a ajunge la diagnosticul şi tratamentul final. Erorile pot apărea în orice stadiu şi pot avea consecinţe semnificative. Diagnosticul întârziat, incorect sau ratat poate prelungi boala şi uneori poate provoca dizabilitate sau chiar deces. Erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienţi, potrivit OMS", afirmă sursa citată.
Pentru a marca această zi şi a atrage atenţia asupra siguranţei pacienţilor, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate va organiza începând cu ora 9, în amfiteatrul Spitalului Clinic Colţea, o manifestare dedicată zilei de 17 septembrie, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, Consiliul Naţional al Siguranţei Pacientului, Colegiul Medicilor România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Totodată, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), marchează Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului prin iluminarea unor edificii emblematice.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Companiei Apa Nova Bucureşti, Fântânile Urbane din Piaţa Unirii vor fi iluminate în culoarea portocaliu, în seara zilei de marţi, începând cu ora 20.00.
Portocaliu este culoarea desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca simbol al acestei zile care are în centrul atenţiei siguranţa pacientului.
De asemenea, alte clădiri emblematice, monumente şi instituţii publice din Bucureşti şi din ţară, precum şi spitale, vor fi iluminate în portocaliu în seara zilei de 17 septembrie 2024.