Acoperirea vaccinală a scăzut sensibil în România. Planurile Ministerului Sănătăţii pentru stimularea imunizării

Acoperirea vaccinală a scăzut sensibil în România. Planurile Ministerului Sănătăţii pentru stimularea imunizării

Pandemia a afectat vaccinarea copiilor în întreaga lume, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva Covid-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare. În România, pandemia a accentuat o tendinţă de scădere a ratei de acoperire vaccinală vizibilă de peste un deceniu. Potrivit ministrului Sănătăţii, acoperirea vaccinală a scăzut în România de la peste 90% în 2010 la aproximativ 80% în prezent.

"În ultimii 12 ani, aşa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzuale", a afirmat ministrul Alexandru Rafila, în Parlament, unde a participat la "Ora Guvernului".

Ministerul Sănătăţii a demarat în acest an mai multe iniţiative care vizează, pe de o parte, compensarea vaccinurilor pentru adulţi, iar pe de altă parte creşterea acoperii vaccinale la copii şi a imunizării anti-HPV la fete şi adolescente.

În acest an, Ministerul Sănătăţii a elaborat o strategie naţională de vaccinare pentru perioada 2023-2030, care înglobează toate aceste obiective şi include un plan de acţiuni pentru îndeplinirea lor. Strategia a fost aprobată de Guvern.

Marţi, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că vaccinarea nu va deveni obligatorie, autorităţile intenţionând să încerce stimularea imunizării prin campanii de informare.

"Vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri",  a spus Alexandru Rafila.

"Ceea ce noi suntem responsabili este să informăm corect prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate şi opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui. Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea", a completat ministrul.

ACOPERIREA VACCINALĂ: DATELE OFICIALE

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a prezentat în luna aprilie ultimele date oficiale în privinţa ratelor de acoperire vaccinală în România.

Astfel, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale faţă de anul anterior.

“În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer – difterie, tetanos şi tuse convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a declarat Adriana Pistol.

Dr. Valeria Herdea, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, a prezentat în luna iunie date şi mai îngrijorătoare.

,,Rata de acoperire vaccinală a scăzut dramatic în România. Avem o rată de acoperire vaccinală pentru rujeolă sub 60%, pentru diftero- pertusis sub 70%, mult sub 95% procent pe care OMS îl recomandă pentru a putea controla bolile”, a afirmat dr. Valeria Herdea.

viewscnt