Nivelul culturii calităţii din sistemul medical românesc este foarte scăzut şi nimeni nu doreşte să ştie unde se situează din acest punct de vedere, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, citat de Agerpres.
"Deşi noi credem că ne facem simţită prezenţa în sistem şi încercăm să schimbăm mentalităţi şi să îmbunătăţim cultura organizaţională, un sondaj arată că lucrurile nu stau aşa. Lumea nu ştie ce este Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate”, a afirmat Cepoi, la o conferinţă desfăşurată la Cluj.
Potrivit oficialului, componentele sistemului nu trebuie abordate secvenţial, pentru că astfel nu poate fi îmbunătăţită calitatea întregului sistemul.
“Spitalul este cel care corectează insuccesul, ineficacitatea asistenţei medicale primare şi de ambulatoriu. Starea de sănătate nu va putea fi îmbunătăţită, indiferent de nivelul de competenţă şi de performanţă al spitalului, pentru că spitalul tratează boli, nu tratează oameni sănătoşi; medicina omului sănătos o face medicul de familie”, a spus Vasile Cepoi.
Preşedintele ANMCS consideră că sistemul medical românesc are o cultură scăzută a calităţii.
“Din păcate, cultura calităţii în rândul profesiei noastre este extrem de scăzută, încât în momentul în care s-a înţeles că urmează ca fiecare nivel de asistenţă medicală să respecte nişte standarde şi să fie măsurată calitatea prin raportare la aceste standarde, ne-a cuprins teama", a menţionat Cepoi.
“Nimeni nu ştie cât de bine stă din punct de vedere al calităţii, dar nici nu vrea să ştie, se teme că s-ar putea să stea foarte prost”, a adăugat el.
La Cluj-Napoca se desfăşoară, în perioada 14-15 noiembrie, conferinţa "Viziuni ale managementului calităţii - auditul clinic", la care participă peste 400 de specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate.
Recent, preşedintele ANMCS a afirmat că s-a înregistrat o degradare a calităţii pregătirii profesionale a asistenţilor medicali din România, în condiţiile în care atribuţiile şi competenţele lor nu sunt bine stabilite, există două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie, iar sarcinile se alocă pe criterii administrative.
Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.