Concluziile Ministerului Sănătăţii după controlul efectuat la Spitalul "Sf. Pantelimon". Comisia internă a spitalului nu a constatat nicio abatere profesională, dar semnalează "o stare conflictuală permanentă" la nivelul conducerii şi secţiei ATI

Concluziile Ministerului Sănătăţii după controlul efectuat la Spitalul "Sf. Pantelimon". Comisia internă a spitalului nu a constatat nicio abatere profesională, dar semnalează "o stare conflictuală permanentă" la nivelul conducerii şi secţiei ATI

În 12 aprilie, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a demarat o anchetă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Capitală, în urma unor sesizări primite de la directorul de îngrijiri al unităţii medicale. Potrivit acestora, o asistentă medicaă ar fi semnalat că, în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI a spitalului ar fi decedat cel puţin 17 pacienţi din cauza administrării incorecte a unui medicament. Concluziile controlului au fost prezentate miercuri seară de către Ministerul Sănătăţii, care a precizat că verificările au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului. Pe de altă parte, raportul Comisiei interne a spitalului nu a constatat nicio abatere profesională, considerând că sesizarea depusă şi datele publicate în ultimele zile în mass-media sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI.

Verificările au fost efectuate în perioada 12-16 aprilie 2024, de către o echipă de control a Ministerului Sănătăţii.

În urma verificărilor, echipa de control a constatat că "sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză".

Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul secţiei ATI.

La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă, care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum şi a informaţiilor apărute în mass-media.

Raportul final al comisiei interne de analiză a fost întocmit în 17 aprilie şi conţine concluzii şi recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a transmis clarificări şi în legătură cu aparatul RMN din secţia de radiologie a spitalului, care a fost instalat în luna decembrie 2021.

În vederea verificării antenelor IRM şi pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul-şef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului şi a depus la secretariatul unităţii un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM şi stabilirea protocoalelor de examinare”.

Începerea activităţii de testare, la care au participat 96 de voluntari, a fost afişată la avizierul spitalului. Voluntarii nu au fost plătiţi şi nici nu au plătit pentru examinare, iar la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste, menţionează ministerul.

"Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum şi cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unităţii de Parchet competente", se arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon  au pus la dispoziţia Parchetului toate datele şi documentele solicitate de către procurori.

CE SUSŢINE COMISIA INTERNĂ  A SPITALULUI

Pe de altă parte, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente.

"Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate", arată concluziile din raportul Comisiei interne.

Comisia a constatat situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de bună calitate.

"Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora", mai arată raportul.

Comisia recomandă luarea de urgenţă a unor măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI.

"Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că, până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare - 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională", menţionează raportul Comisiei interne.

"Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 - 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră", mai arată documentul.

viewscnt