Serviciile de ambulanţă din România se confruntă cu un deficit cronic de personal, mai ales de medici. Joi, de Ziua Naţională a Ambulanţei, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu a avertizat că există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici.
Astfel, în 2021, intervenţiile serviciilor judeţene de ambulanţă au fost realizate cu 12.733 de angajaţi, deşi normativul în vigoare prevede 22.780 de posturi.
"Ambulanţei publice din România i-au fost alocate posturi mai puţine faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată ţara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă", a spus Alis Grasu, citată de Agerpres.
În plus, serviciile de ambulanţă se confruntă şi cu probleme tehnice, în condiţiile în care peste jumătate din autospeciale îndeplinesc condiţii de casare, ceea ce generează cheltuieli importante pentru menţinerea în stare de funcţionare.
"În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii", a mai spus Alis Grasu.
Prezent la acelaşi eveniment, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că este nevoie de realizarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor de ambulanţă, care să cuprindă şi măsuri pentru a asigura resursa umană şi dotarea cu mijloace tehnice.