Ministerul Sănătăţii va realiza la finalul acestui an sau la începutul lui 2023 un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM), pentru a identifica nivelul real al acestora în spitalele din România şi ratele de raportare. Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a apreciat luni că trendul de raportare a IAAM în spitale este crescător, dacă rata de raportare este încă departe de cea reală.
"Am făcut ultimul studiu în anul 2017 şi următorul o să fie făcut anul acesta sau la începutul anului viitor. (...) Procentul real a fost de 5,9%", a precizat prof. Rafila.
"Acum facem un nou studiu să vedem care este situaţia şi să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în ultimele şase luni, astfel încât să putem să progresăm şi să ne apropiem de realitate", a adăugat ministrul.
Ministerul încearcă să schimbe mentalităţile la nivelul spitalelor şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea IAAM.
"Noi nu încurajăm - şi au fost evaluaţi managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii - în niciun fel ascunderea acestor infecţii. Dimpotrivă, vrem să ştim realitatea. Sunt manageri care performează foarte bine şi raportează 5% - 6% proporţii de infecţii", a spus prof. Rafila.
În prezent nu există sancţiuni pentru raportarea IAAM în indicatorii de performanţă ai managerilor de spitale.
"Există deja reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general. Dar între bolile transmisibile sunt şi infecţiile asociate asistenţei medicale. Sunt sancţiuni care sunt de natură pecuniară, care sunt ascendente din punct de vedere al cuantumului şi care se aplică celor din unitatea sanitară care nu raportează astfel de infecţii", a menţionat ministrul.
Ministerul Sănătăţii şi-a propus să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii.
"Trendul a fost crescător în 2021 şi 2022, cu o creştere cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 şi trimestrul unu al anului 2022. Încă suntem departe, dar lucrăm", a afirmat prof. Rafila.
Acesta a amintit de ordinul de ministru care menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi.
La Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" s-au elaborat acum câţiva ani, printr-un proiect cu fonduri norvegiene, cadrul strategic naţional şi planul naţional de acţiune pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale, precum şi ghidurile de bună practică pentru specialităţile microbiologie, epidemiologie şi boli infecţioase.
De asemenea, a fost înfiinţat un comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.