Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să aprobe toate actele normative secundare pentru Programul de Diabet până la finalul acestei luni, pentru ca până în iarnă să fie aplicate noile măsuri aprobate de guvern săptămâna trecută pentru persoanele cu diabet, a declarat luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.
Ordinele preşedintelui CNAS sunt necesare pentru punerea în aplicare a modificărilor introduse săptămâna trecută de executiv în privinţa programului de diabet, printr-o hotârâre de guvern.
„Sunt multe chestiuni pe care cei de la Casă şi Minister ar trebui să lupte la nivelul zonei lor, la nivelul Guvernului şi Ministerului de Finanţe, pentru orice finanţare. Adică noi să şi stabilim şi cineva de acolo să reducă, mi se pare prea mult şi chiar sunt curios dacă până la final de septembrie, pentru ca aşa am pus HG-ul respectiv, cu diabetul de tip 1, ca toate actele normative secundare la nivelul Casei să fie până la nivel de septembrie aprobate”, a spus Teodorovici.
Preşedintele CNAS urmează să aprobe mai multe ordine până la final de septembrie, pentru ca acest program să poată fi implementat în iarnă iarnă, potrivit ministrului.
Ministrul finanţelor a susţinut, fără să facă nominalizări, că anumite persoane din cadrul Ministerului Sănătăţii şi CNAS au intenţionat să facă modificări în Planul Naţional de Diabet.
„Cineva din Ministerul Sănătăţii sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi-a persmis să reducă din ceea ce noi am spus că ar trebui făcut pentru cei bolnavi de diabet”, a spus Teodorovici.
În prezent, 825.000 de români suferă de diabet, din care 3.500 de copii cu diabet tip 1.
Ministrul a insistat pentru schimbarea mecanismuluiâ.
"Să avem categoria între 0-26 de ani unde statul decontează cheltuielile necesare, peste 26 de ani să avem un nou sistem de co-plată, să avem toţi cei 3.500 de copii într-un termen cât mai scurt să fie monitorizaţi, fie că instalează partea de monitorizare a sistemelor de monitorizare, fie cel de injectare a insulinei, acea pompiţă, dar, clar, în mod special pentru copii să fie făcute aceste lucruri cât mai repede", a apus Teodorovici.
Ministrul a subliniat că finanţarea este disponibilă, însă este nevoie de aplicarea noilor reglementări cât mai repede.
„Nu poţi să accepţi, ca demnitar, să îţi planifice cineva de la Ministerului Sănătăţii sau Casa de Sănătate aşa: 100 de copii până la final de an, 100 de copii în anul nu ştiu până când, nu poţi. Un copil este injectat de 8 ori pe zi, trei din patru copii mor. Părinţii stau lângă ei şi nu ştiu dacă se mai trezesc sau nu”, a mai spus ministrul.
Declaraţiile ministrului vin după ce guvernul a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, o hotârâre care aduce schimbări importante pentru pacienţii din România care suferă de diabet, prin crearea a două subprograme distincte pentru diabet zaharat tip 1 şi pentru cel de tip 2.
De asemenea, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor fi decontate sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Totuşi, executivul nu a precizat, după aprobarea hotârârii, de când vor fi aplicate noile prevederi.