Ministrul Sănătăţii afirmă că lipsa medicamentelor oncologice în Craiova este cauzată de “indolenţă”: Unifarm are comanda de la Craiova de o lună şi jumătate, nu a venit nimeni să ridice Asparaginase

Ministrul Sănătăţii afirmă că lipsa medicamentelor oncologice în Craiova este cauzată de “indolenţă”: Unifarm are comanda de la Craiova de o lună şi jumătate, nu a venit nimeni să ridice Asparaginase

Lipsa medicamentelor oncologice de la Craiova este cauzată de “indolenţa” şefilor de spitale, în condiţiile în care Unifarm are în depozit o comandă de Asparaginase pentru pacienţii din Craiova o lună şi jumătate, dar nimeni nu a venit să o ridice, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

"În ceea ce priveşte lipsa oncologicelor, haideţi să vă dau un exemplu. Nu cunosc, în acest moment, situaţia reală a cisplatinului. Ştiu doar că săptămâna trecută mai existau încă patru soluţii cu aceeaşi substanţă activă, dar nu înţeleg de ce nu se scriu aceste medicamente. Repet, aceeaşi substanţă activă, altă denumire comercială”, a afirmat Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul a relatat o conversaţie avută luni cu o jurnalistă din Craiova, fiica unui medic oncolog de la Spitalul Judeţean din Craiova.

“Avea nevoie de două fiole Asparaginase pentru un pacient de acolo. Vă imaginaţi, a ajuns să sune la mine, era o disperare: ‘Avem nevoie de aceste două fiole’. Am sunat la Unifarm, care este unitatea care distribuie, şi mi-a spus: am comanda de la Craiova de o lună şi jumătate. Nu a venit nimeni să ridice Asparaginase. Este un caz real", a precizat Pintea, aflată în vizită la Iaşi.

Asparaginase medac este un medicament citostatic care scade nivelul de L-asparaginază din celulele tumorale, inhibând astfel sinteza proteinelor din aceste celule, potrivit prospectului publicat de ANMDM.

Asparaginase medac este indicat ca parte componentă a terapiei antineoplazice asociate a leucemiei limfoblastice acute (LLA) la copii şi adulţi, precum şi a limfoamelor non–hodgkiniene la copii.

Ministrul a admis că există perioade cu discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente, generate de "politica de preţ”, „rea voinţă” şi “indolenţă".

"Atunci când furnizorul nu poate să aducă medicamente la preţul mic, nu a fost dată să nu semnez o autorizaţie de nevoi speciale. Bineînţeles că se pot aduce medicamente în cantităţi limitate la preţuri mai mari", a afirmat Pintea.

“Există şi probleme de discontinuitate generate, probabil, de politica de preţ, există şi rea voinţă şi există şi indolenţă”, a completat ministrul.

Recent, Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde mai mulţi părinţi s-au plâns de condiţii improprii, a fost amendat cu 5.000 lei de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj pentru supraaglomerare.

viewscnt