Ministrul Sănătăţii spune că 20 de manageri de spitale ar trebui destituiţi pentru că nu au făcut demersuri pentru aprovizionarea cu imunoglobulină

Ministrul Sănătăţii spune că 20 de manageri de spitale ar trebui destituiţi pentru că nu au făcut demersuri pentru aprovizionarea cu imunoglobulină

Circa 20 de manageri de spitale ar trebui destituiţi pentru că nu au făcut demersurile necesare pentru aprovizionarea cu imunoglobulină, însă unii dintre ei conduc unităţi medicale aflate în subordinea autorităţilor locale, a declarat joi seară ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Realitatea TV.

Întrebată pe cine ar da afară din cauza absenţei imunoglobulinei din spitale, Sorina Pintea a răspuns: "Vreo 20 de manageri de spital, în prima fază, pe vreo 40 i-aş reinstrui, aş lucra cu puţini".

Ministrul a menţionat, însă, că nu poate face demiteri la spitalele care sunt în subordinea autorităţilor locale.

"Sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, unde ministrul Sănătăţii are competenţă, sunt spitale din subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene unde ministrul Sănătăţii nu poate interveni. Acolo, autoritatea are dreptul să demită sau să organizeze concurs pentru manager, dar ministrul Sănătăţii, nu", a afirmat Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul a subliniat că guvernul a alocat bani pentru a achiziţiona imunoglobulina necesară, iar stocurile sunt suficiente.

"Avem, în acest moment, 49 de kilograme, mi s-a spun că ajunge pentru trei luni şi mai mult. Aducem până în 31 decembrie încă 7.200 de fiole şi apar, inclusiv mesaje primesc, că la spitalul X nu există imunoglobulină, vă spun sincer, nici nu mai ştiu ce să spun, cum s-o numesc", a spus Pintea.

"Nu e treaba ministerului să trimită imunoglobulină, e treaba managementului spitaliesc, spitalului, să o ceară", a mai spus ministrul.

Marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că stocurile de imunoglobulină ale Unifarm depăşesc 49 kg şi acoperă necesarul de tratament la nivel naţional pentru mai mult de trei luni, dar a precizat că unii pacienţi nu au acces la tratament din cauza lipsei de interes sau de cunoştinţe a unor responsabili din spitale.

Ministrul a făcut apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienţilor accesul permanent la tratamente.

Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman.

Imunoglobulina atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor, fiind inclusă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a medicamentelor esenţiale.

Recent, Ministerul Sănătăţii a introdus imunoglobulina pe lista medicamentelor strategice, care cuprinde în total 243 de produse.

În martie, România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, iar guvernul a suspendat taxa clawback pentru imunoglobulină pentru doi ani.

Potrivit autorităţilor, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.

Ministerul Sănătăţii a precizat recent că imunoglobulina pentru asigurarea tratamentului în ambulatoriu al pacienţilor cu sindrom de imunodeficienţă primară se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, în baza prescripţiei medicale în condiţiile în care există confuzii în privinţa prescrierii.

viewscnt