Majorările salariale acordate în ultimii ani în sectorul sanitar nu au oprit exodul medicilor, în condiţiile în care tinerii medici vor în prezent condiţii de muncă mai bune, dotări în spitale şi acces la activitatea de cercetare, a declarat prorectorul Universităţii "Carol Davila", Cătălina Poiana.
"Sunt încă multe alte lucruri care trebuiesc rezolvate în sănătate. Deficitul de medici e o realitate, dar e dezechilibru între numărul de medici pe diferite localităţi”, a afirmat Cătălina Poiana, citată de Mediafax.
“Nu se poate remedia prin posturi scoase la concurs, ci dotări în spitale, ci să facă acele spitale atractive pentru tineri. Am constatat că principalele lucruri nu erau salariile, ci condiţiile de muncă, accesul la activitatea de cercetare, resurse pentru cercetare ştiinţifică", a completat ea.
Un studiu prezentat la finalul anului trecut de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) arată că aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate.
Declaraţia vine în contextul desfăşurării concursului de rezidenţiat. Un număr de 8.419 de tineri medici, un record al ultimilor ani, s-au înscris la concursul de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe care Ministerul Sănătăţii l-a organizat duminică.
Anul acesta, guvernul a majorat cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat de la 4.000 la 5.415 locuri, la solicitarea Ministerului Sănătăţii.
Dintre acestea, 4.730 de posturi sunt pentru medicină, 406 pentru medicină dentară, 225 pentru farmacie, iar 54 pentru ministerele care dispun de reţea sanitară proprie.
La Bucureşti, pentru medicină au fost repartizate 1.208 locuri şi au candidat 2.406 de tineri medici, concurenţa fiind de doi pe un loc.
Pentru medicină dentară s-au înscris 600 de candidaţi pentru 95 de locuri, concurenţa fiind de şase pe loc, în timp ce pentru farmacie s-au înregistrat 243 de candidaţi pe 60 de locuri.