Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România a solicitat luni autorităţilor să elaboreze un plan naţional de oncologie, care să cuprindă prevederi de la prevenţie la până la îngrijire paliativă, şi să crească finanţarea programului naţional de oncologie.
Solicitarea a fost transmisă cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.
România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii din cauza cancerului în Uniunea Europeană, consideră specialiştii.
Factorii principali care contribuie la această situaţie sunt numărul insuficient de medici, subfinanţarea programului de oncologie şi politicile neinspirate din domeniul sanitar, potrivit reprezentanţilor bolnavilor.
“Pentru că în oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici măcar un program de chimioterapie, este necesar un plan naţional de oncologie care să cuprindă real tot ceea ce trebuie să se întâmple de la prevenţie până la îngrijirea paliativă”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat în comunicatul federaţiei.
Elementele de bază pentru realizarea acestui plan naţional pentru cancer sunt existenţa programelor de screening, accesul la investigaţii, terapii inovatoare şi testări genetice, care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc în România şi dezvoltarea paliaţiei, arată federaţia.
“De asemenea, se impune imperativ Registrul Naţional de Oncologie ca parte componentă a Planului Naţional de Oncologie. Realizarea unui plan naţional de cancer complet şi coerent, corect finanţat, va avea ca rezultat identificarea bolii în stadii incipiente, curabile”, a menţionat Cezar Irimia.
Raportul Jurnalului European de Oncologie arată că numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2018.
Potrivit estimărilor actualizate la finalul lunii septembrie 2018 de Global Cancer Observatory (Globocan), România a înregistrat peste 83.000 de cazuri noi de cancer în 2018, cele mai frecvente fiind de plămâni, colorectal şi de sân, în timp ce circa 51.000 de români au decedat anul trecut din cauza acestei boli.
Cancerul de plămâni a provocat peste 10.000 de decese în România anul trecut, urmat de cancerul de colon (aproape 3.900) şi de cancerul de sân (peste 3.300).