În ultimii doi ani, oficialii din Ministerul Sănătăţii au anunţat de mai multe ori că sistemul de Sănătate din România va fi digitalizat din fonduri disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, prin PNRR se pot finanţa proiecte de circa 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor şi a instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, la începutul anului 2024, niciun contract nu era încă semnat pentru digitalizare din fonduri PNRR, procesul fiind în mare întârziere. În cazul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), un proiect de digitalizare constând în cumpărarea şi implementarea de programe software şi echipamente hardware abia a fost demarat.
Luni, ANT a anunţat că abia acum a semnat un contract de finanţare din PNRR pentru implementarea unui proiect de digitalizare denumit DIGITANT (“Digitalizarea Agenţiei Naţionale de Transplant prin implementarea tehnologiilor inovatoare”).
Proiectul are o valoare de 5,9 milioane de lei (circa 1,2 milioane euro) cu tot cu TVA (circa 1 milion de euro fără TVA) şi vizează dezvoltarea capacităţilor digitale ale ANT, prin achiziţionarea unor componente software şi hardware.
Proiectul urmează să fie implementat până în 30 septembrie 2025 şi include, pe lângă achiziţionarea de calculatoare noi, şi implementarea unor sisteme de management al activităţii agenţiei.
În luna martie, Ministerul Sănătăţii a anunţat proiectele selectate pentru două componente cheie: digitalizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi digitalizarea spitalelor publice.
Lista cuprinde 207 spitale, din cele 308 de unităţi incluse pe lista proiectelor eligibile.
Proiectele aprobate sunt foarte diverse, de la ţinte mai ambiţioase, precum “eficientizarea serviciilor medicale prin analiza automată cu ajutorul IA” (depus de Institutul Oncologic Cluj), până la obiective mai modeste, precum digitalizarea activităţii (Spitalul de Psihiatrie Tulgheş).
Cele mai multe spitale au depus proiecte pentru investiţii în sistemele informatice sau modernizarea acestora, sugerând simple achiziţii de calculatoare, soft-uri şi sisteme IT.
După anunţarea listei proiectelor selectate, care trebuie să se încadreze în valoarea finanţată prin PNRR, urmează semnarea contractelor şi demararea efectivă a proiectelor, care trebuie să se încheie cel mai târziu în 2026.