Agenţia responsabilă de construcţia de noi spitale prin PNRR va avea 80 de posturi

Agenţia responsabilă de construcţia de noi spitale prin PNRR va avea 80 de posturi

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structura finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care se va ocupa de construcţia sau modernizarea a 25 de spitale noi, va avea 80 de posturi, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii.

ANDIS a fost înfiinţată la începutul lunii iunie de către guvern, printr-un act normativ care prevedea că agenţia trebuie să aibă minimum 52 de posturi ocupate până la finalul acestui an, din care o parte vor fi asigurate prin transferul unor angajaţi actuali ai Ministerului Sănătăţii la noua agenţie, după înfiinţarea sa. În 2026, agenţia urma să ajungă la cel puţin 78 de posturi ocupate.

Însă noul act normativ stabileşte că agenţia are 80 de posturi.

"Numărul maxim de posturi este de 80 şi cuprinde funcţii publice şi funcţii contractuale, inclusiv funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte", prevede proiectul de hotărâre de guvern.

Potrivit calendarului de implementare a PNRR, noua agenţie trebuiea înfiinţată până la finalul lunii iunie 2022.

Proiectul de act normativ prevede că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, ministrul sănătăţii trebuie să aprobe, prin ordin, regulamentul de organizare şi funcţionare, structura organizatorică detaliată şi statul de funcţii pentru aparatul propriu al ANDIS.

Agenţia este în subordinea Ministerului Sănătăţii şi se va ocupa, în locul direcţiilor din minister, de toate proiectele finanţate din PNRR, în condiţiile în care structurile actuale nu au competenţa necesară pentru a gestiona astfel de proiecte de amploare.

Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puţin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reţinute proiectele cele mai avansate, care au şanse să fie finalizate până în 2026.

O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacităţii de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacităţii de investiţii în infrastructura sanitară şi s capacităţii de management al serviciilor de sănătate.

Această componentă, la care autorităţile române din domeniul sănătăţii au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.

viewscnt