Angajaţii din sectorul sanitar din România sunt nemulţumiţi în special de limitarea sporurilor şi de condiţiile nesatisfăcătoare de muncă din spitale, arată un studiu prezentat joi de federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară pe tema impactului ordonanţei de urgenţă 114/2018, înaintea unei noi runde de negocieri cu Ministerul Sănătăţii.
Astfel, studiul arată că 46% dintre salariaţii din sectorul public de sănătate au sporurile pentru condiţii de muncă situate la nivel minim sau sub acest nivel, în timp ce 5% dintre salariaţi au sporul pentru condiţii de muncă sub nivelul minim prevăzut în regulamentul de sporuri, cu încălcarea legii.
De asemenea, circa 40% dintre salariaţii care lucrează în zilele libere legale au indicat o scădere a sporului pentru activitatea desfăşurată în aceste zile.
“Raportarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de bază se află pe primul loc în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţii din sectorul public de sănătate”, arată federaţia sindicală.
“Pe locul doi în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţi se află îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament ale pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare, fapt ce denotă preocuparea salariaţilor din sănătate atât pentru calitatea vieţii profesionale cât şi pentru calitatea serviciilor medicale acordate pacienţilor”, completează federaţia.
A treia revendicare în ordinea priorităţilor salariaţilor din sistemul sanitar o constituie eliminarea inechităţilor generate de acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă, potrivit sindicaliştilor.
Studiul a fost desfăşurat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” în perioada 27 decembrie 2018 – 14 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1244 de salariaţi.
Datele obţinute în cadrul acestui studiu vor fi prezentate de reprezentanţii federaţiei sindicale în cadrul negocierilor de joi cu ministrul Sănătăţii.