Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice îndeamnă pacienţii cu hepatită C să îşi pregătească documentele pentru a beneficia cât mai repede de tratament fără interferon

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice îndeamnă pacienţii cu hepatită C să îşi pregătească documentele pentru a beneficia cât mai repede de tratament fără interferon

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) consideră că introducerea celor trei tratamente fără interferon de la 1 septembrie şi modificările aduse contractului sunt extrem de favorabile pentru persoanele cu hepatită C şi le cere acestora să se programeze la medicul specialist pentru a-şi pregăti documentele, astfel încât să beneficieze cât mai repede de tratament, arată un comunicat transmis joi.

Potrivit noilor prevederi legale, începând cu gradul unu de fibroză, pacienţii pot intra în programul de tratament.

“În acest fel, se evită agravarea situaţiei celor diagnosticaţi în faze incipiente, creându-se condiţiile unei recuperări rapide, cu efecte limitate la nivelul stării de sănătate a acestora”, arată comunicatul.

De asemenea, medicii vor avea la dispoziţie, în sistem de decontare, terapiile inovatoare existente pe piaţa din România pentru ca tratamentul fiecărui bolnav să fie personalizat.

În acelaşi timp, conform protocolului terapeutic, condiţiile de intrare pe tratament sunt mult mai flexibile şi se recunosc o parte din analizele făcute în trecut, ceea ce scurtează perioada de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului.

”APAH-RO îndeamnă pacienţii cu hepatita C să se programeze la medicul specialist pentru a-şi pregăti documentele necesare încât să beneficieze de tratamentul fără interferon cât mai rapid. De asemenea, APAH-RO va continua campaniile de testare desfăşurate la nivelul întregii ţări, în încercarea de a veni în ajutorul celor care se află în zone izolate din punct de vedere al accesului la servicii medicale,” a declarat preşedinte APAH-RO, Marinela Debu.

Pacienţii din România bolnavi de hepatită C vor avea acces la cele trei noi scheme de tratament fără interferon de la 1 septembrie, cu o lună mai devreme decât se estima iniţial, a anunţat miercuri Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Anunţul vine după decizia de miercuri a guvernului, care a introdus noile tratamente pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Noile contracte vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

În urma deciziei, medicii gastroenterologi şi infecţionişti vor avea acces la trei molecule, dintre care una complet nouă, lucru care va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces bolnavii din România.

Tratamentul fără interferon pentru hepatita C va ţinti un număr de 13.000 pacienţi eligibili din România, dintre care 12.100 cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, 50 cu transplant hepatic şi de alte organe, indiferent de gradul de fibroză.

Odată cu creşterea numărului de pacienţi eligibili, numărul total al centrelor care vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente va ajunge la 13, fiind adăugate centre medicale din Piteşti şi Bacău.

Celelalte 11 centre sunt Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov, Oradea şi Sibiu.

În iunie, vechiul contract al CNAS pentru tratament fără interferon a expirat, iar noii pacienţii nu mai beneficiază de tratament decontat.

Tratamentul fără interferon al hepatitei C este disponibil în România din 2016, pentru câteva mii de pacienţi cu forme avansate ale bolii.

viewscnt