Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz, au anunţat separat că vor contesta neincluderea a două proiecte pe lista obiectivelor de investiţii din domeniul medical care vor fi construite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că a trimis, vineri, Ministerului Sănătăţii contestaţia privind neincluderea proiectului noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) pe lista obiectivelor de investiţii din domeniul medical finanţate prin PNRR.
Costel Alexe a declarat că a solicitat o reevaluare a proiectului IRMC, deoarece în urma unei evaluări interne realizată de Consiliul Judeţean a rezultat un punctaj de 72 de puncte, incluzând scăderea celor 15 puncte conform criteriului factori de corecţie, din ghidul de finanţare, informează Agerpres.
Acest punctaj ar fi situat IRMC pe un loc eligibil pentru finanţare.
Preşedintele CJ Iaşi a subliniat faptul că actualul Institut de Boli Cardiovasculare (IBC) trebuie să facă faţă la o densitate de 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori la un pat de spital.
Potrivit acestuia, noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară ar fi o necesitate pentru a ajuta persoanele din zona de Est a României şi din Republica Moldova care au afecţiuni cardiovasculare, fiind vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.
Demersul este făcut după ce Ministerul Sănătăţii a decis să excludă proiectul de construire şi dotare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de pe lista proiectelor care vor fi finanţate prin PNRR.
Personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a protestat luni prin grevă japoneză, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a scoate proiectul de pe lista celor care vor fi finanţate prin PNRR.
La rândul său, primarul oraşului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, tot vineri, că va depune o contestaţie la Ministerul Sănătăţii în legătură cu proiectul de finanţare a noii maternităţi din oraş, care a fost de asemenea respins.
Şi primarul Fritz solicită reevaluarea proiectului considerând că acesta îndeplineşte criteriile de evaluare.
„Nu este deloc clar unde am fost depunctaţi”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.
Primarul Timişoarei susţine şi el că punctajul proiectului este mai mare decât cel anunţat de ministrul Sănătăţii, şi că acesta ar fi trebuit inclus pe lista proiectelor câştigătoare.
„Vorbim de fonduri publice, care vin de la Comisia Europeană şi trebuie să existe o transparenţă a alocării acestor bani. Sunt sigur că Ministerul Sănătăţii are fie opţiunea suplimentării fondurilor, fie un fond de urgenţă pentru contestaţii aşa cum ar fi normal în cazul în care există contestaţii întemeiate”, a mai scris primarul Fritz în postarea sa.
Potrivit acestuia, proiectul noii maternităţi din Timişoara are o valoare de 150 milioane de euro şi nu poate fi susţinut din bugetul local.
„Vrem să facem un spital în care şi pacienţii şi cadrele medicale să aibă condiţii la standarde europene. Să scăpăm odată de spitale închiriate şi condiţii improprii”, a mai scris primarul Timişoarei.
El a precizat că se aşteaptă ca această contestaţie să fie evaluată de o altă comisie, independentă politic şi de Ministerul Sănătăţii.
Lista proiectelor câştigătoare a fost anunţată pe 11 ianuarie, iar criteriile finale pentru selectarea spitalelor publice care vor beneficia de fonduri din PNRR pentru modernizare sau construcţia de clădiri noi, au fost aprobate de Guvern, anul trecut, în octombrie.
Ministerul Sănătăţii a selectat 27 de spitale publice şi 55 de ambulatorii de specialitate, care vor fi construite cu bani din PNRR.