La Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a fost deschis, miercuri, primul cabinet de vaccinare anti-HPV (Virus Papiloma Uman) din afara Bucureştiului.
Infecţia cu HPV este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală cu transmitere sexuală. Potrivit studiilor, aproximativ 80% dintre bărbaţi şi femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieţii, iar ratele de infecţie persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Multe ţări, inclusiv România, oferă acum vaccinarea de rutină a fetelor şi băieţilor la vârsta de 12-13 ani pentru a-i proteja împotriva tulpinilor care pot provoca cancer mai târziu în viaţă.
Centrul de vaccinare anti-HPV, deschis la Institutul de Oncologie Iaşi, primul de acest gen din afara Bucureştiului, ar putea simplifica accesul la vaccinare.
Medicii unităţii medicale ieşene spun că infecţia cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin. Vaccinarea împotriva HPV previne 90% din cazurile de cancer de col uterin, conform studiilor.
„Infecţia persistentă cu HPV este cauza principală pentru apariţia leziunilor canceroase la nivelul colului uterin. Din păcate, vedem foarte des cazuri grave la vârste din ce în ce mai mici. Singura armă împotriva cancerului de col uterin este, în acest moment, vaccinul anti-HPV. Sunt ţări în care a fost aproape eliminată această patologie, tocmai pentru că atât femeile, cât şi bărbaţii s-au imunizat", a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic primar obstetrică ginecologie la Centrul de Screening al IRO, citat de Agerpres.
Vaccinul este gratuit pentru fete şi băieţi, cu vârsta între 11 şi 18 ani, şi compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani.
Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a precizat că programarea la cabinetul pentru imunizarea împotriva infecţiei cu HPV se poate face la numărul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza reţetei eliberate de medicul specialist sau a medicului de familie.
Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin, conform programării. Dovada orei de achiziţie va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării.
Specialiştii recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Vaccinul papilomavirus uman 9-valent (Gardasil 9) se poate administra în următoarele scheme: pentru persoane cu vârsta de 11 până la 14 ani, inclusiv, la momentul primei administrări este o schemă cu două doze (0, 6 -13 luni).
A doua doză trebuie administrată într-un interval de 6 până la 13 luni după prima doză. Pentru persoane cu vârsta de 15 ani, şi peste, la momentul primei administrări se utilizează schema cu trei doze (0, 2 şi 6 luni).
Potrivit specialiştilor, femeile care doresc să se vaccineze ar trebui informate asupra faptului că o schemă completă de imunizare împotriva HPV este alcătuită din trei doze (0, 2 şi 6 luni de la prima vaccinare).
„Pacienta care se prezintă pentru vaccinare este important să fie sănătoasă, adică să nu prezinte febră în ultimele zile, boli acute formă moderată sau severă, sau o agravare a unei boli cronice", a declarat dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie în cadrul IRO Iaşi.
Vaccinarea anti-HPV poate preveni apariţia formelor de cancer, condiloamelor genitale şi a altor afecţiuni asociate infecţiilor cu virusul Papiloma uman (HPV), ce afectează atât femeile, cât şi bărbaţii.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani.
La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare.
În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi 1.805 femei îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii.
În ciuda rezultatelor pozitive obţinute prin vaccinarea grupelor de vârstă tinere, adulţii nevaccinaţi activi sexual rămân susceptibili la infecţie, constituind un rezervor semnificativ ce favorizează circulaţia în continuare a virusului în populaţie.
Potrivit specialiştilor, imunizarea prin vaccinare a persoanelor de vârstă adultă ar putea contribui la reducerea transmisiei HPV în populaţie şi, implicit, să contribuie la reducerea prevalenţei infecţiei cu HPV, ceea ce conduce la accelerarea impactului vaccinării anti-HPV asupra reducerii incidenţei afecţiunilor cauzate de infecţia cu HPV, atât maligne, cât şi benigne.