CNAS: Medicii din centrele de permanenţă vor primi banii pentru gărzi până la sfârşitul săptămânii

CNAS: Medicii din centrele de permanenţă vor primi banii pentru gărzi până la sfârşitul săptămânii

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat marţi, ca reacţie la un anunţ al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), că medicii din centrele de permanenţă vor primi banii pentru gărzile făcute în ultimele patru luni până la sfârşitul săptămânii.

Centrele de permanenţă au contracte cu casele de asigurări judeţene, însă sursa de finanţare este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

“A venit rectificarea bugetară şi CNAS a primit suma de 65 milioane lei (care a fost distribuită pentru a acoperi diferenţa din luna iunie, iulie, august, septembrie şi jumătate din luna în curs). Sumele aferente celor patru luni au fost repartizate către casele judeţene care, la rândul lor, până la sfârşitul acestei săptămâni vor ajunge la furnizori ca urmare a procesului prin care CNAS a decis să accelereze procesul”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, citat de Mediafax.

Bugetul iniţial aprobat a asigurat finanţarea centrelor de permanenţă doar pentru patru luni.

“CNAS a demarat o serie de demersuri pentru a suplimenta fondurile destinate finanţării centrelor de permanenţă. (...) Pentru a se evita blocajul, până în rectificarea bugetară, a fost aprobată din fondul de rezervă al Guvernului suma care a acoperit nevoile pe luna iunie (60% din necesar)”, a mai spus Osmanovici.

Anterior, Societatea Naţională de Medicina Familiei a anunţat că medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi şi ar putea demara acţiuni legale de recuperare a sumelor restante în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte.

Potrivit societăţii, sumele solicitate sunt cuvenite conform clauzelor contractuale şi sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare.

În prezent, în România există 352 de centre de permanenţă.

viewscnt