Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a decis să reducă limitele recomandate pentru dioxină şi toxinele asociate din produsele alimentare comercializate în Uniunea Europeană. Aceste substanţe chimice au fost de-a lungul timpului generatoare de probleme de sănătate în rândul consumatorilor afectând sistemul reproducător, sistemul imunitar nivelurile de hormoni sau chiar smalţul dinţilor al consumatorilor.
Dioxinele şi PCB-urile asemănătoare dioxinelor sunt în principal subproduse ale activităţilor industriale şi se pot acumula în lanţul alimentar, în special în peştii cu conţinut ridicat de grăsimi, brânză, ouă şi carnea de crescătorie.
Noi date tehnice legate de durata de viaţă a dioxinelor în organism au convins Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară că doza maximă săptămânală ar trebui redusă la doar 2 trilioane dintr-un gram pe kilogram de greutate corporală.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a precizat în documentele care au însoţit decizia de revizuire că expunerea medie la dioxină, la toate vârstele, era până acum de cinci ori mai mare decât noua limită recomandată, informează Reuters.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul dintre cele mai toxice tipuri de dioxină este ”TCDD”. Expunerea pe termen lung la TCDD este asociată cu afectarea sistemului imunitar, a sistemului nervos în curs de dezvoltare, a sistemului endocrin şi a funcţiilor de reproducere.
Dioxinele au fost, de asemenea, asociate cu o calitate mai slabă a materialului seminal, un nivel mai ridicat de hormon de stimulare a tiroidei la nou-născuţi şi de defecte de dezvoltare ale smalţului dinţilor.