Sistemul de Sănătate din România beneficiază de fonduri pentru digitalizare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a întârziat mult procedurile de evaluare şi selecţie, anunţând abia anul acesta proiectele selectate pentru două componente cheie: digitalizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi digitalizarea spitalelor publice. Între timp, digitalizarea a demarat efectiv în 19 unităţi sanitare, din care doar unul l-a şi finalizat.
"În momentul de faţă avem digitalizate 19 spitale, unul singur este operaţional, cel de la Timişoara. Am mai făcut acest lucru încă în 18 spitale şi ne aflăm în perioada de training şi de schimbarea mentalităţilor, pentru că trecerea de la un sistem de înregistrare pe hârtie la un sistem digital este pentru unii dificilă", a declarat marţi ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Rafila.
"Ne dorim ca în procesul de digitalizare, care cuprinde peste 200 de spitale, să ajungem la situaţia în care toate procedurile, tot ceea ce se face asupra pacienţilor, să poată să fie înregistrat, verificat şi cuantificat, încât erorile (...) să poată să fie şi identificate şi să se poată interveni pentru reducerea lor", a completat ministrul.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).
În 6 martie, Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor publice care primesc fonduri din PNRR pentru investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală. Valoarea totală finanţată prin PNRR a proiectelor aprobate este de 493,9 milioane lei fără TVA.
Lista cuprinde 207 spitale, din cele 308 de unităţi incluse pe lista proiectelor eligibile.
Proiectele aprobate sunt foarte diverse, de la ţinte mai ambiţioase, precum “eficientizarea serviciilor medicale prin analiza automată cu ajutorul IA” (depus de Institutul Oncologic Cluj), până la obiective mai modeste, precum digitalizarea activităţii (Spitalul de Psihiatrie Tulgheş).
Cele mai multe spitale au depus proiecte pentru investiţii în sistemele informatice sau modernizarea acestora, sugerând simple achiziţii de calculatoare, soft-uri şi sisteme IT.
După anunţarea listei proiectelor selectate, care trebuie să se încadreze în valoarea finanţată prin PNRR, a urmat semnarea contractelor şi demararea efectivă a proiectelor, care trebuie să se încheie cel mai târziu în 2026.