Guvernul a aprobat joi proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de realizare a unui sistem integrat de management al asigurărilor de sănătate, care va permite elaborarea de rapoarte, analize şi studii menite să optimizeze şi să consolideze capacitatea decizională a instituţiei.
Proiectul a fost iniţiat în urmă cu aproape doi ani de către CNAS.
"Astfel se asigură continuitatea şi finalizarea unui proiect important de investiţii: sistem integrat de management în sistemul de asigurări sociale de sănătate, un proiect derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei Executivului.
Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea unui instrument care să consolideze capacitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a comunica rapid şi eficient cu instituţiile care alimentează cu informaţii sistemul de sănătate publică.
În iunile 2020, CNAS a anunţat că sistemul integrat de management va fi finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) şi va permite elaborarea de rapoarte, analize şi studii menite să optimizeze şi să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).
Valoarea totală a proiectului era estimată la acel moment la 101,98 milioane lei, din care 85,64 milioane lei reprezenta finanţarea nerambursabilă din fonduri europene. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.
“Prin sistemul care va fi creat în cadrul acestui proiect, datele extrase din PIAS vor fi integrate şi organizate într-un format unic de referinţă. Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate în vederea efectuării analizelor, studiilor şi statisticilor necesare la nivel intern sau la solicitările Ministerului Sănătăţii şi ale altor instituţii, precum Institutul Naţional de Statistică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, preciza CNAS, într-un comunicat.
Aceste date vor contribui la o mai bună înţelegere a nevoilor asiguraţilor, la reducerea riscurilor şi creşterea eficienţei cheltuielilor publice în sistemul de sănătate. Echipa de proiect a fost constituită şi în prezent se lucrează la întocmirea documentaţiei necesare derulării achiziţiei publice.