Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş a realizat al patrulea transplant de cord din acest an; 30 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare

Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş a realizat al patrulea transplant de cord din acest an; 30 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a efectuat duminică cel de-al patrulea transplant de cord din acest an, număr considerat insuficient pentru România, în condiţiile în care pe lista de aşteptare a clinicii se află 30 de pacienţi.

Transplantul cardiac a fost realizat la un pacient de 38 de ani din judeţul Arad cu un istoric medical încărcat.

Pacientul fusese operat acum trei ani într-un alt centru din România, însă a dezvoltat insuficienţă cardiacă şi cardiomiopatie dialtativă, care l-a dus într-o situaţie foarte gravă.

Pacientul a beneficiat de un cord prelevat la Cluj.

“A fost o ocazie importantă că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt. Pacienta se afla la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, de unde a fost prelevat cordul”,  a declarat şeful clinicii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.

Intervenţia a decurs fără incidente deosebite, potrivit medicilor.

“Sunt intervenţii lungi, laborioase. Chirurgia de transplant este o chirurgie de înaltă performanţă. Din păcate, IUBCvT Târgu Mureş este singurul centru în care se efectuează transplant cardiac. Este al patrulea transplant, ceea ce pentru clinică e un număr relativ bun, dar pentru ţară este total insuficient", a menţionat Suciu.

Intervenţia de duminică durat în jur de zece ore, de la pregătirea pacientului până la transplantul propriu-zis, întrucât pacientul care a beneficiat de această inimă a mai fost operat în trecut pe cord deschis.

"În acest moment, situaţie este stabilă şi sperăm să se menţină în continuare. Deşi pentru orice pacient aflat în ziua zero a unei intervenţiei chirurgicale orice evoluţie este posibilă, dar noi suntem optimişti pacientul era la limita resurselor biologice şi acest transplant a venit ca o intervenţie salvatoare de viaţă", a precizat şeful clinicii din Târgu Mureş.

În prezent, pe lista de aşteptare a IUBCvT Târgu Mureş se află 30 de pacienţi care au nevoie de transplant, dar durata de aşteptare este foarte lungă din cauza lipsei donatorilor de organe.

" Există un dezinteres de ambele părţi, atât pe partea identificării donatorilor şi tot ceea ce urmează, inclusiv acordul familiilor, fiindcă şi aici se observă o scădere a dorinţei de a dona, şi un dezinteres din partea corpului medical şi în special a cardiologilor, care trebuie să identifice pacienţii cu insuficienţă cardiacă şi să îi îndrepte spre centrele care fac transplant", a menţionat Suciu.

La realizarea celui de-al patrulea transplant de cord din România a colaborat o echipă formată din şapte doctori.

România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Potrivit Ministerului Sănătăţii, care pregăteşte o nouă lege a transplantului, România se confruntă cu o scădere a numărului de donatori de organe.

Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În prima jumătate a acestui an, circa 30 de donatori au fost înregistraţi în România.

viewscnt