Investiţie de peste 50 milioane euro într-un centru de oncologie şi radiochirurgie stereotactică la Spitalul “Bagdasar-Arseni"

Investiţie de peste 50 milioane euro într-un centru de oncologie şi radiochirurgie stereotactică la Spitalul “Bagdasar-Arseni"

Guvernul urmează să aprobe o investiţie de 279,4 milioane lei (56 milioane euro) într-un centru de oncologie şi radiochirurgie stereotactică la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni" din Capitală, care va permite oferirea de tratamente de radiochirurgie stereotactică prin intermediul unui echipament robotic cu ghidaj imagistic şi a unui echipament de radioterapie ţintită.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Proiectul constă în realizarea unei clădiri noi ce va adăposti Centrul de Oncologie şi Radiochirurgie Stereotactică, care va oferi tratamente de radiochirurgie stereotactică prin intermediul unui echipament robotic cu ghidaj imagistic CyberKnife (sau echivalent), dedicat tratamentelor complexe, şi a unui echipament de radioterapie ţintită Varian TrueBeam (sau echivalent) proiectat pentru a trata orice tip de cancer, indiferent de localizarea acestuia, cu precizie submilimetrică, într-un interval de timp foarte scurt, sub control radiologic.

Investiţia este considerată necesară deoarece în spitalul "Bagdasar-Arseni" funcţionează singurele secţii sau compartimente de neurochirurgie stereotactică şi funcţională, respectiv de radiochirurgie stereotactică din România.

În România sunt înregistraţi peste 600.000 bolnavi cu cancer, iar cei mai mulţi au un acces limitat la radioterapie, deoarece sunt puţine centre care au aparatura necesară. Din această cauză, listele de aşteptare sunt foarte lungi, motivează autorii proiectului de act normativ, în nota de fundamentare.

Potrivit estimărilor, aproximativ 70% din aceşti bolnavi au nevoie de radioterapie în cursul schemei de tratament, iar peste 80% dintre pacienţi prezintă cancere în stadii avansate, ceea ce înseamnă cazuri complexe, metastaze multiple sau zone extinse de iradiat. Aceste cazuri csunt dificil de abordat prin metodele clasice şi impun folosirea unor tehnici avansate.

O categorie aparte o reprezintă pacienţii care nu au condiţia fizică necesară pentru intervenţia chirurgicală, in multe cazuri radiochirurgia cu CyberKnife reprezintă soluţia optimă de tratament datorită capacităţii aparatului de a urmări mişcările pacientului sau ale organului ţintă şi de a iradia cu precizie submilimetrică.

De asemenea, există pacienţi cu tumori benigne şi maligne care nu pot fi abordate chirurgical, sau care nu pot fi iradiaţi prin metode terapeutice convenţionale din cauza susceptibilităţii scăzute a acestor tipuri de tumori la radioterapie fracţionată.

În aceste cazuri este nevoie de un tratament focalizat, cu acurateţe milimetrică, o tehnică de iradiere capabilă să administreze toată doza terapeutică într-o singură şedinţă în tumoră.

"Soluţia o reprezintă radiochirurgia stereotactică CyberKnife, singurul sistem robotic cu ghidaj imagistic dedicat tratamentelor de radiochirurgie, care permite să se administreze doze mari de radiaţii în volumul tumoral cu o foarte mare precizie. Datorită preciziei sale, CyberKnife poate să ajungă la leziuni care sunt imposibil de atins cu alte metode terapeutice", menţionează nota de fundamentare.

Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” reprezintă unul dintre cele mai importante unităţi medicale din România, datorită caracterului său de “verigă terminală” în reţeaua de neurochirurgie. În prezent, Clinica de Neurochirurgie din cadrul SCUBA este singurul centru de referinţă în neurochirurgie pediatrică, chirurgie spinală, neuro-anestezie şi neuro-reabilitare din ţară.

Potrivit iniţiatorilor, realizarea obiectivului de investiţii „Construire şi dotare Centru de Oncologie şi Radiochirurgie Stereotacticăˮ, în cadrul spitalului “Bagdasar-Arseni” se încadrează şi în mai multe arii strategice de intervenţie ale Strategiei Naţionale de Sănătate.

viewscnt