Licitaţiile pentru construirea Spitalului Regional Iaşi, demarate în 2022

Licitaţiile pentru construirea Spitalului Regional Iaşi, demarate în 2022

Licitaţiile pentru lucrările de construire a Spitalului Regional Iaşi urmează să fie demarate în acest an, au precizat vineri reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în cadrul unei întrevederi la care au mai participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi, Prefecturii Iaşi, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi ai mai multor instituţii locale.

Anunţul a fost făcut la două luni după selectarea proiectantului pentru Spitalul Regional din Iaşi.

"Durata proiectării va fi de 12 luni, dar, la propunerea Băncii Europene de Investiţii, se va încerca implementarea unei metode de accelerare, astfel încât la sfârşitul anului să lansăm licitaţiile pentru lucrările de construire", a afirmat Cristina Laura Gafton, directorul Direcţiei Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătăţii, citată de Agerpres.

Noul spital  850 de paturi va înlocui în mare măsură actualul Spital Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon", vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

Spitalul ar trebui să devină un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt.

Realizarea spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova are două faze, una de proiectare şi una de execuţie, proiectarea urmând să fie finalizată în 2021. Construcţia celor trei spitale ar trebui finalizată în 2027.

O primă fază în realizarea celor trei spitale regionale s-a încheiat în 2020, odată cu transmiterea cererilor de finanţare din fonduri europene Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR). Următoarea fază este semnarea contractelor de finanţare.

Cum arată cele trei spitale regionale

Datele oficiale arată că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp şi 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie.

Spre comparaţie, spitalul regional din Iaşi va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.

Valoarea investiţiei pentru spitalul regional din Craiova este de 2,85 miliarde lei, mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iaşi (2,38 miliarde lei) şi Cluj (2,57 miliarde lei).

Deşi costă mai puţin, spitalele regionale din Iaşi şi din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanţi anterior.

Astfel, Spitalul Regional din Iaşi va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi şi 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 1.396 locuri de parcare.

viewscnt