Ministerul Sănătăţii a finalizat lista ambulatoriilor de specialitate ale unor spitale publice care vor fi modernizate cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Finanţarea acordată pentru toate proiectele depăşeşte 800 de milioane de lei, cu tot cu contribuţia autorităţilor locale.
În cadrul procedurii de selecţie au fost depuse 142 de cereri de finanţare. În urma evaluării, au fost selectate 69 de unităţi sanitare, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. În prima fază, finalizată în luna ianuarie, fuseseră selectate 55 de proiecte.
"Prin realocările şi suplimentările pe care am reuşit să le realizăm, am făcut bugetul şi, în loc de 30 de astfel de obiective, am ajuns la un total de 69 de proiecte aprobate, în valoare de 686 de milioane de lei fără TVA, la care se adaugă şi contribuţia autorităţilor locale la unele dintre ele, ceea ce a crescut considerabil bugetul iniţial, care era de circa 400 de milioane", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"De ce este important ambulatoriul de specialitate: pentru că el oferă investigaţii medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultaţii multidisciplinare. De asemenea, pot fi implicate în programele de screening. Ca urmare a acestor investigaţii, pacientul poate să primească un diagnostic rapid, poate să primească un tratament adecvat", a completat ministrul.
Banii europeni nerambursabili vor fi utilizaţi pentru înfiinţarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanţă a ambulatoriilor de specialitate.
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va semna contractele de finanţare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuţie.
Lista obiectivelor aprobate pentru finanţare a fost publicată pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea PNRR. Primele 5 proiecte clasate, în ordinea punctajului, sunt:
- Policlinica oraş Strehaia – dotare ambulatoriu cu echipamente şi materiale destinate îmbunătăţirii actului medical – finanţare prin PNRR de 9,4 milioane lei fără TVA (buget total 11,9 milioane lei).
- Spitalul George Emil Palade, UMFST Târgu Mureş – unitate de asistenţă medicală ambulatorie – 13,2 milioane lei (buget total 29,1 milioane lei).
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc – dotarea unităţii de asistenţă medicală ambulatorie – 9,1 milioane lei (11,8 milioane lei).
- Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare – extinderea şi dotarea ambulatoriului integrat – 10,2 milioane lei (15 milioane lei).
- Spitalul Orăşenesc Jibou – dotarea ambulatoriului de specialitate integrat – 9,7 milioane lei (13 milioane lei).