La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost realizat primul transplant de os, folosindu-se în premieră alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Ţesuturi de la Spitalul Colentina din Bucureşti.
Astfel, în premieră pentru SJU Suceava, medicii au realizat o intervenţie chirurgicală pentru o fractură pe un os tumoral la tibie la un pacient în vârstă de 60 de ani.
Pacientul pentru care s-a efectuat intervenţia chirurgicală a suferit, în urma unei căzături, o fractură de platou tibial în zona genunchiului, iar radiografia a evidenţiat o absenţă osoasă pe o distanţă de 10 centimetri.
Înaintea intervenţiei, medicii au făcut investigaţii multiple, examen tomografic simplu şi 3D, care a pus în evidenţă o formaţiune tumorală şi au început coordonările cu Banca de Ţesuturi.
“S-a excizat tumora în totalitate, s-a grefat cu bucăţi din capete femurale şi ulterior s-au pus două plăci, una pe interior şi una pe exterior, din titan, astfel încât genunchiul s-a stabilizat complet, urmând, sigur, o scurtă imobilizare de trei săptămâni şi recuperare chineto-terapică activă", a declarat miercuri şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac, citat de Agerpres.
Operaţia a durat circa două ore şi jumătate. Pacientul s-a externat marţi, în stare bună, fără niciun fel de probleme, la mai puţin de o săptămână de la intervenţie.
Operaţia este considerată foarte importantă pentru spitalul sucevean, dar şi pentru regiune, deoarece SJU Suceava este singura unitate medicală din această zonă a Moldovei acreditată pentru proceduri de transplant de organe şi ţesuturi.
Acreditarea a fost obţinută în decembrie 2015, iar din noiembrie 2016 a fost şi finanţat acest program şi au început recoltările de capete femurale, ce se recoltează la protezele de şold, se prelucrează şi se trimit la Banca de Ţesuturi.
Totodată, s-au făcut şi primele două autotransplante ligamentare şi osoase.
În 2017, din cauza lipsei de finanţare, s-au făcut doar şapte recoltări, dar s-au efectuat 40 de autotransplanturi şi alte 38 în 2018. Anul trecut s-au efectuat şi 15 proceduri de recoltare.
Autotransplantul osos se foloseşte în principal pentru leziunile osoase ce necesită o cantitate mică de grefă, iar autotransplantul ligamentar presupune înlocuirea ligamentului rupt cu un altul ce este recoltat de la acelaşi pacient.