Ministerul Sănătăţii şi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) au lansat marţi o campanie de promovare a vaccinării în România, care are ca scop informarea părinţilor şi a publicului larg despre importanţa şi beneficiile vaccinării copiilor, care salvează milioane de vieţi anual în întreaga lume.
“Continuarea campaniilor de informare şi de recuperare a vaccinării este imperios necesară, în condiţiile în care vieţile a 59 de persoane, majoritatea copii, au fost curmate de rujeolă. Scopul acestor campanii este de a informa părinţii despre beneficiile vaccinării pentru a alege să îşi proteje copiii în cunostinţă de cauză, iar obiectivul principal este recuperarea vaccinării copiilor conform Programului Naţional de Vaccinare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la lansarea campaniei.
“Copilăria, cel mai frumos cadou” este o campanie integrată, ce va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă şi în online, cu o componentă outdoor.
Ambasadorii naţionali ai UNICEF în România, precum şi alţi lideri de opinie vor sprijini de asemenea acest demers.
“Vaccinurile sunt sigure şi eficiente. (...) În România, campaniile naţionale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătăţită. Absenţa vaccinării duce la reapariţia unor boli ce pot fi uşor prevenite prin această măsură”, a afirmat reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult.
Campania este susţinută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la eveniment participând şi reprezentantul OMS în România, Miljana Grbic.
“Copilăria, cel mai frumos cadou” este o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu OMS şi UNICEF în mai multe comunităţi vulnerabile din judeţele Mehedinţi şi Bacău.
În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialişti, formată din medic de familie, medic epidemiolog şi psiholog, a prezentat părinţilor informaţii cu privire la beneficiile vaccinării şi riscurile nevaccinării şi a răspuns întrebărilor adresate de aceştia.
Rata de acoperire vaccinală ROR a crescut astfel în aceste comunităţi la peste 90%.
Campaniile door-to-door de informare şi vaccinare vor continua şi în 2019.
România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, declarată oficial în 30 septembrie 2016. Peste 15.000 de cazuri au fost confirmate de la declararea epidemiei, în acest timp fiind anunţate 59 de decese.
În ultimii ani, rata vaccinării din România a scăzut semnificativ, în special din cauza activiştilor care militează împotriva vaccinării.