Ministrul Sănătăţii: Controalele la companiile private de servicii medicale, decise pe baza unor suspiciuni rezonabile privind decontări duble; urmează şi controale la unităţi de stat

Ministrul Sănătăţii: Controalele la companiile private de servicii medicale, decise pe baza unor suspiciuni rezonabile privind decontări duble; urmează şi controale la unităţi de stat

Ministerul Sănătăţii a decis realizarea unor controale la furnizorii privaţi de servicii medicale pe baza unor suspiciuni rezonabile legate de decontări duble, în urma unei discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat marţi ministrul Sorina Pintea, care a precizat că astfel de controale vor fi făcute şi la unităţi medicale de stat.

"Am avut discuţii cu ministrul de Finanţe şi cu oficiali ai CNAS pe baza unor suspiciuni rezonabile. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu cei de la Antifraudă, cu cei de la ANAF, am ajuns la concluzia că trebuie să demarăm nişte acţiuni de control comune, acţiuni care au demarat în urmă cu aproximativ o lună, deci nu a fost o noutate”, a spus Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul nu a precizat dacă s-au descoperit până acum indicii de fraudă, însă a menţionat că, în cazul în care s-ar descoperi, autorităţile vizează în primul rând recuperarea eventualului prejudiciu.

“Este vorba de societăţile private care furnizează servicii medicale pe bază de abonament. Există suspiciunea că se decontează şi din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Măsurile - recuperarea banilor în primul rând, pentru că pe noi asta ne interesează, şi apoi vom vedeam mai departe măsurile legale, dacă lucrurile stau aşa cum există temeri că ar sta", a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul a menţionat că aceste controale vizează atât furnizori privaţi de servicii medicale, cât şi operatori din sistemul public, şi verifică dacă au existat consultaţii fictive decontate.

"Vom continua cu toţi furnizorii privaţi care oferă servicii pe bază de abonamente. Acum discutăm doar despre abonamente, apoi discutăm şi despre prestarea serviciului medical, pentru că de asemenea există suspiciuni şi aici - nu numai în sistemul privat, şi în sistemul public - că se înregistrează consultaţii fictive ", a spus Pintea.

“De exemplu, servicii medicale fictive spre a fi decontate, pentru a se putea deconta analize medicale sau medicamente pe ele”, a completat ministrul.

Declaraţiile ministrului Sănătăţii au adus noi informaţii despre acest subiect, adus luni în atenţie de ministrul  Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Acesta afirmase că Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii au demarat controale la cinci operatori privaţi de servicii medicale pentru a verifica decontările de servicii medicale, în condiţiile în care există suspiciuni legate de decontări nejustificate.

De asemenea, Teodorovici a declarat că firmele care oferă în acelaşi timp servicii medicale şi pachete de asigurări de sănătate ar putea fi nevoite să renunţe la una dintre aceste activităţi, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Măsura ar afecta în primul rând reţelele private de sănătate din România, care oferă, pe lângă servicii medicale, şi abonamente sau pachete de asigurări, mai ales prin intermediul angajatorilor.

Ulterior, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a reacţionat la declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, precizând că România nu dispune în prezent o legislaţie pentru asigurări medicale, iar tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe multe ori sub valoarea serviciului prestat, astfel că orice plată în sistemul privat este anunţată pacientului înainte de a se trece la prestarea serviciului.

viewscnt