Statul nu va îngrădi dreptul pacienţilor români de a merge pentru tratament în străinătate, cel puţin până când nu va exista în România posibilitatea efectuării anumitor intervenţii chirurgicale în aceleaşi condiţii, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Agerpres.
"În ceea ce priveşte radioterapia mai avem multe de făcut. Sunt centre care urmează să se deschidă, sunt centre care urmează să fie finanţate. CNAS va asigura acest lucru. Din păcate, numărul centrelor de radioterapie este insuficient astăzi în România", a spus Pintea, la Palatul Parlamentului.
"Este adevărat că o intervenţie costă mai puţin în România decât în străinătate, dar, până nu o să existe posibilitatea să o facem în aceleaşi condiţii ca şi în străinătate, cu siguranţă, nu o să îngrădim dreptul pacientului de a merge în străinătate", a completat ministrul.
Autorităţile din domeniul sănătăţii din România au făcut deja unii paşiîn sensul îmbunătăţirii dotării şi pregătirii profesionale, potrivit ministrului.
"Încetul cu încetul, sunt patologii care nu putea fi tratate în România, dar în acest moment pot fi tratate", a menţionat Pintea.
România înregistrează în continuare probleme legate de anumite domenii medicale, în condiţiile în care un medic oncolog consultă anual 2.000 de pacienţi.
"În ambulator, într-un program normal de şapte ore, un medic poate să consulte 28 de pacienţi. Dacă o privim statistic nu este mult, dacă o privim raportat la numărul cazurilor de cancer care sunt descoperite în fiecare lună, atunci poate părea puţin", a mai spus ministrul.
Potrivit estimărilor Global Cancer Observatory (Globocan), România urmează să înregistreze 83.461 de cazuri noi de cancer în întregul an 2018, cele mai frecvente fiind de plămâni, colorectal şi de sân, în timp ce peste 50.900 de români au decedat sau vor muri din cauza acestei boli până la finalul anului.