Ministrul Sănătăţii nu exclude posibilitatea ca premierul să-i ceară demisia, în urma scandalului de la Spitalul „Sf. Pantelimon”. Ciolacu aşteaptă o informare de la şeful Corpului său de control privitor la ancheta derulată de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii nu exclude posibilitatea ca premierul să-i ceară demisia, în urma scandalului de la Spitalul „Sf. Pantelimon”. Ciolacu aşteaptă o informare de la şeful Corpului său de control privitor la ancheta derulată de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că premierul Marcel Ciolacu nu i-a solicitat demisia în urma scandalului care vizează Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, dar spune că nu poate exclude o astfel de posibilitate.

„Întotdeauna, în politică, este o astfel de posibilitate”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seara, la un post de televiziune, întrebat dacă se aşteaptă ca premierul să-i solicite demisia.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri, înaintea şedinţei de guvern, că aşteaptă în zilele următoare de la şeful Corpului său de control o informare în baza documentelor solicitate de la Corpul de control al Ministerului Sănătăţii cu privire la ancheta derulată la Spitalul „Sfântul Pantelimon".

„Nu cred că am motive să-mi dau demisia legat de acest caz. Cred că mai important decât această demisie este credibilitatea sistemului de sănătate, pentru că au existat voci mai ales în primele zile care au blamat in corpore corpul medical”, a mai declarat Alexandru Rafia, potrivit sursei citate.

Şeful Corpului de control al Ministerului Sănătăţii, Sorin Luca, a demisionat miercuri, în urma situaţiei create la Spitalul Pantelimon, unde doi medici specialişti de la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, pe 8 august, pentru că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

Demisia acestuia vine la câteva luni după ce, în luna aprilie, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a concluzionat, în urma unei anchete demarate la Spitalul Pantelimon că „sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză”, precizând că verificările au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, şi nu ar fi avut legătură cu „problema celor 17 morţi" de la secţia ATI.

Sesizările ar fi vizat imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul ATI.

O anchetă penală a fost demarată în acest caz, după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

viewscnt