Nou pas pentru realizarea Centrului Integrat de Transplant din Cluj

Nou pas pentru realizarea Centrului Integrat de Transplant din Cluj

Autorităţile judeţene au anunţat luni un nou pas în vederea realizării Centrului Integrat de Transplant din Cluj, care ar putea fi finalizat peste 3 ani. Astfel, a fost demarată procedura de licitaţie pentru execuţia efectivă a unităţii medicale, la jumătate de an după eliberarea autorizaţiei de construire.

Proiectul presupune construirea unui centru de transplant multiorgan (de cord, plămân, hepatic şi renal) unic în România şi în regiune, investiţia fiind estimată la 200 milioane euro.

"Intrăm într-o nouă etapă, extrem de importantă, cu această investiţie prin intermediul căreia vom construi, la Cluj, unicul Centru Integrat de Transplant din ţară şi din Europa de sud-est. Vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca etapele procedurale să se deruleze într-un ritm alert, astfel încât construcţia acestui obiectiv medical ultramodern, de o importanţă aparte atât pentru judeţul Cluj cât şi pentru întreaga Românie, să fie finalizată în maxim trei ani", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat într-un comunicat al instituţiei.

Anunţul vine la nouă luni după finalizarea indicatorilor tehnico-economici ai Centrului Integrat de Transplant din Cluj, care prevăd o investiţie de 200 milioane euro propusă spre finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul este gestionat de Consiliul Judeţean Cluj.

Dacă va fi finalizat, Centrul Integrat de Transplant din Cluj va fi primul din România şi singurul din sud-estul Europei.

Centrul va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic.

Clădirea va avea un regim de înălţime 4S+P+5E+Et, va dispune de 12 săli de operaţie şi chirurgie, zone de imagistică şi UPU, laboratoare, unitate de transfuzii şi recoltare sânge, zona ATI, cabinete medicale şi săli de cercetare, saloane şi heliport.

Contractul de proiectare, în valoare de 15 milioane lei, a fost semnat în noiembrie 2020 de Consiliul Judeţean Cluj cu birourile de arhitectură care au câştigat, în septembrie 2020, concursul internaţional de soluţii de arhitectură –  biroul de arhitectură Dico şi Ţigănaş din Cluj, în asociere cu biroul Pinearq din Barcelona, specializat în proiecte de sănătate.

Concursul a fost organizat de Consiliul Judeţean Cluj cu Ordinul Arhitecţilor din România şi a fost considerat cel mai mare concurs de soluţii organizat în România după valoarea premiilor – premiul I însemnând un contract de proiectare de circa 3,2 milioane de euro.

viewscnt