Pacientele cu osteoporoză din România aşteaptă decontarea unui medicament autorizat de 5 ani în UE

Pacientele cu osteoporoză din România aşteaptă decontarea unui medicament autorizat de 5 ani în UE

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine - ENDO Pacienţi, Adriana Turea, a declarat miercuri că pacienţii cu osteoporoză aşteaptă introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a unui tratament care a fost autorizat în Uniunea Europeană (UE) în urmă cu cinci ani.

Medicamentul este indicat pentru tratamentul osteoporozei severe la femeile aflate în perioada de post-menopauză cu risc crescut de fracturi.

„Pacienţii cu osteoporoză aşteaptă să fie rambursat, să fie trecut pe lista de medicamente compensate medicamentul Romosozumab. Este un produs recomandat femeilor cu osteoporoză severă aflate în perioada post menopauză cu risc crescut de fracturi", a precizat Turea la dezbaterea „Prevenţie şi diagnosticare precoce a osteoporozei - utilizare FRAX", organizată de ENDO Pacienţi.

Medicamentul romosozumab, sub formă de soluţie injectabilă, este un anticorp monoclonal umanizat IgG2, produs prin utilizarea tehnologiei ADN-ului recombinant pe celule ovariene de hamster chinezesc (Chinese hamster ovary, CHO), şi a fost autorizat pentru utilizare în UE în decembrie 2019.

Osteoporoza, o problemă de sănătate publică, cea mai frecventă boală metabolică osoasă

Osteoporoza este o boală frecventă şi reprezintă o problemă „reală" de sănătate publică, potrivit specialiştilor. Această afecţiune este multă vreme asimptomatică, iar în momentul în care pacientul se resimte boala este deja în stadiu avansat.

„În primul rând, este o boală frecventă, este o problemă reală de sănătate publică. Este cea mai frecventă boală metabolică osoasă şi care, din păcate, multă vreme este asimptomatică şi în momentul în care încep să apară simptomele boala este deja avansată şi au apărut complicaţiile osteoporozei, respectiv fracturile osteoporotice, fracturi de fragilitate. Le putem întâlni chiar în absenţa unui traumatism, chiar de la, spre exemplu, o simplă cădere de la poziţia verticală", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Cătălina Poiană, citată de Agerpres.

Specialiştii evidenţiază importanţa depistării precoce a bolii şi a factorilor de risc pentru apariţia fracturilor osteoporotice, indicând modelul matematic FRAX, care a fost dezvoltat de statisticieni şi include acei factori de risc care au cea mai mare predictibilitate pentru riscul de fractură de fragilitate care pot fi cuantificaţi.

Unul dintre factorii de risc importanţi pentru osteoporoză este sedentarismul.

Potrivit specialiştilor, în momentul în care suntem sedentari şi nu avem niciun fel de activitate fizică o parte din celulele din oasele corpului produc o substanţă - sclerosina - care inhibă formarea osoasă, şi poate duce la apariţia osteoporozei.

viewscnt