Posibilitatea ca asigurările private să cofinanţeze sistemul medical public din România ar ajuta la creşterea calităţii actului medical şi a condiţiilor din spitale, în condiţiile în care furnizorii privaţi au un avantaj faţă de cei de stat deoarece pot încasa coplata de la pacienţi, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Începând din luna aprilie, coplata în sistemul medical privat este reglementată clar în România, după ce guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, în timp ce plăţile suplimentare de la pacienţi sunt interzise în sistemul public.
"Casa tratează spitalul public sau furnizorii publici la fel ca şi pe cei privaţi, cu diferenţa că furnizorii publici nu pot să încaseze nicio coplată, furnizorii privaţi pot să încaseze o coplată. (...) Ar trebui să găsim o soluţie să stimulăm şi publicul să se dezvolte şi să nu rămână la acel nivel ", a afirmat Vasile Ciurchea, la o conferinţă desfăşurată la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
Preşedintele CNAS a subliniat că medicii din sistemul medical de stat şi din cel privat sunt aceiaşi, cu puţine excepţii.
“Ar trebui să vină şi asigurările private şi atunci ar mai fi cineva care participă la finanţarea sistemului public şi poate că venind ar creşte calitatea actului medical, creşte nivelul condiţiilor de cazare. În ceea ce priveşte fondurile Casei, am preferat să deplasăm ponderea de la spitale către medicina privată, către ambulatoriu, şi medicina terţiară să rămână doar cu acele cazuri care chiar trebuie să ajungă în spital sau care nu se pot rezolva decât acolo, doar acolo”, a mai spus Vasile Ciurchea.
Preşedintele CNAS consideră, de asemenea, că plata pentru performanţă în sistemul medical ar putea fi introdusă în urma unui memorandum semnat cu Banca Mondială.
"Putem cuantifica serviciul medical la adevărata lui valoare, cu condiţia să fie internate doar acele cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea niciunde şi atunci ar fi abordare mai corectă. (...) Dacă ne uităm pe un top al internărilor - să zicem Top 25 - o să vedem că foarte multe sunt de medicina primară şi de ambulatoriu, nu sunt de spital", a mai spus şeful CNAS.