Primul donator de organe înregistrat în acest an în România: plămânii prelevaţi au fost trimişi pentru transplant în Slovenia

Primul donator de organe înregistrat în acest an în România: plămânii prelevaţi au fost trimişi pentru transplant în Slovenia

România a înregistrat primul donator de organe din acest an, un pacient în vârstă de 45 de ani aflat în moarte cerebrală. deţean de Urgenţă din Buzău, în colaborare cu medici din Bucureşti şi din Slovenia, ţară în care vor ajunge plămânii prelevaţi în vederea efectuării unui transplant.

Echipa de transplant a considerat că pacientul, care suferise un anevrism sever, este eligibil unui transplant şi a contactat familia, care şi-a dat acordul.

"Echipele de prelevare au fost formate din medicul anestezist Victor Ioniţă şi dr. Adrian Zoican, de la Spitalul de Urgenţă din Buzău, la care s-au alăturat medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi şi medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, pentru care s-au prelevat plămânii, şi o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina, pentru care au prelevat ţesuturi", a declarat medicul coordonator, dr. Adrian Zoican, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, de la pacient au fost prelevaţi plămânii bilaterali, ficatul, rinichii bilaterali, corneea bilaterală şi un tendon bilateral.

Prelevarea plămânilor s-a efectuat cu ajutorul Eurotransplant.

România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.

Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.

viewscnt