Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino ar putea fi reluată la finalul anului 2019, afirmă ministrul Apărării

Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino ar putea fi reluată la finalul anului 2019, afirmă ministrul Apărării

Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino ar putea fi reluată la finalul anului viitor, într-o unitate de producţie nouă şi în parteneriat cu o mare companie farmaceutică, a declarat marţi ministrul Apărării, Mihai Fifor, citat de Agerpres.

În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino a fost transferat de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul Apărării Naţionale, în urma unui protocol semnat între cele două ministere. Anterior, institutul s-a aflat în subordinea Ministerului Educaţiei.

Institutul a produs ultima dată vaccinuri în 2013, pierzând licenţa de producţie.

"Dacă am preluat o instituţie în ruină şi, iată, după 10 luni, începe din nou să aibă consistenţă şi începe să aibă un parcurs stabil şi foarte bine definit, ei bine, anul viitor, începem producţia pe anumite segmente", a spus Fifor, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Cantacuzino.

"Avem proiectele pentru producţia Polidinului şi o să revenim în piaţă cu Polidinul, (...) producţia pentru Cantastim, de asemenea extrem de căutat în piaţă la vremea sa, şi începem să pregătim personalul pentru aria de vaccin gripal", a completat el.

Ministrul a dat detalii legate de modul în care va fi reluată producţia de vaccinuri.

"Nu vom putea continua să producem vaccin într-un subsol în buricul Bucureştiului, trebuie să ne scoatem din minte lucrul acesta. Şi, prin urmare, am cerut colegilor mei să identifice suprafaţa de teren pe care armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului pentru producţia de vaccin", a afirmat Fifor.

Potrivit ministrului, suprafaţa de teren necesară a fost deja identificată şi există resurse financiare pentru a putea ridica noua facilitate de producţie.

Ministrul a declarat din nou că autorităţile române sunt în discuţii "extrem de avansate" cu mari companii internaţionale care produc vaccinuri, în vederea unui parteneriat.

"MApN, prin Cantacuzino, pune la dispoziţie (...) infrastructură şi negociem pentru a putea să avem alături de noi o companie dornică să investească în România, aici în Bucureşti, pentru a putea să reluăm producţia, dar în adevăratul sens al cuvântului, la scara necesară, astfel încât să putem juca în piaţa mare fără niciun fel de problemă", a menţionat Fifor.

În august, ministrul susţinea că autorităţile române sunt în discuţii avansate cu companii recunoscute în domeniu pentru a relua producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, estimând, la acea vreme, că în septembrie s-ar putea anunţa un acord de cooperare în acest sens.

Marţi, ministrul Apărării a sugerat că negocierile cu firmele străine privind parteneriatul cu Institutul Cantacuzino nu s-au încheiat încă.

"Nu am terminat negocierea, nu am discutat cu o singură companie, am încercat să avem o paletă cât mai mare, astfel încât să putem să alegem pentru Cantacuzino compania care oferă cele mai bune condiţii de colaborare cu Institutul. (...) Suntem pe final cu aceste evaluări şi aceste negocieri. Vom putea, sper, până la finele anului, să anunţăm această companie", a spus Fifor.

Potrivit oficialului, noua hală de producţie ar putea fi ridicată în 6 - 8 luni, urmând ca apoi să înceapă transferul de tehnologie.

"Anul 2019, sperăm noi, va fi anul în care vom putea să spunem cu cine mergem la drum în producţia de vaccin şi să vă putem invita acolo unde punem piatra de temelie a noii fabrici de vaccin din această ţară, cu un produs care, în mod sigur, va purta denumirea Institutului Cantacuzino", a mai spus ministrul Apărării, la conferinţa de marţi.

Ministrul a precizat că în 2019 ar putea fi acreditate laboratorul de control al calităţii şi laboratorul de analize medicale ale Institutului Cantacuzino.

De asemenea, până în decembrie 2018, numărul de posturi încadrate la Institutul Cantacuzino va creşte la 508, de la 350 de posturi la începutul anului.

viewscnt