Radiologii din spitale, care de obicei interacţionează puţin cu pacienţii, pot avea un rol-cheie în identificarea cazurilor de violenţă domestică prin detectarea semnelor tipice, arată un raport publicat săptămâna aceasta în Statele Unite.
Victimele abuzurilor sunt în mare parte femei şi poartă, de obicei, semne detectabile precum fracturi la nivelul feţei, craniului sau membrelor, dar şi un risc mai mare de astm sau dureri cronice, a menţionat o echipă de cercetători de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Statele Unite, într-un raport prezentat în publicaţia Radiology.
Aceste semne ale violenţei domestice pot fi detectat de către radiologi, care ştiu să interpreteze imaginile obţinute prin radiografie sau computer tomograf (CT).
Potrivit cercetătorilor, victimele violenţei domestice fac, în medie, de patru ori mai multe investigaţii imagistice decât persoanele care nu trec prin astfel de experienţe.
“Există foarte multă informaţie care ne este disponibilă nou, radiologilor. Pot exista indicii în imagini anterioare, iar dacă observi un indiciu tipic, te poate alerta că se întâmplă şi altceva în acest caz, cum ar fi violenţa”, a declarat Dr. Elizabeth George de la departamentul de radiologie al Brigham and Women's Hospital şi autor principal al raportului, citată de Reuters.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), una din trei femei din lume suferă experienţe de violenţă fizică sau sexuală pe parcursul vieţii.
Însă semnele violenţei domestice sunt de multe ori ignorate la unităţile de primiri urgenţe (UPU) din cadrul spitalelor, sau, dacă sunt detectate, nu sunt raportate, potrivit cercetătorilor.
Dr. Elizabeth George consideră că este nevoie de un efort de coordonare între radiologi, asistenţi sociali şi medicii din unităţile de primiri urgenţe pentru a le ajuta pe victimele violenţei domestice.