România este ţara membră a Uniunii Europene cu a treia cea mai scăzută rată a vaccinării pentru gripă a persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, arată un raport publicat joi de Eurostat.
Astfel, în 2016, doar 8% dintre persoanele cu vârsta de cel puţin 65 e ani din România au fost vaccinate cu vaccin gripal, mult sub media înregistrată în UE, de 43%.
Cele mai scăzute rate ale vaccinării populaţiei în vârstă cu vaccin gripal s-au înregistrat în 2016, în rândul statelor din UE, în Estonia (3%), Letonia (4%), România (8%), Slovenia (10%) şi Slovacia (13%), potrivit Eurostat.
La polul opus, 71% dintre britanicii cu vârsta de cel puţin 65 de ani, 56% dintre spaniolii cu aceeaşi vârstă şi 55% dintre irlandezii vârstnici au fost vaccinaţi pentru gripă.
Ultimele date prezentate săptămâna trecută de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că peste 1 milion de persoane din grupele de risc din România au fost imunizate antigripal până în 2 decembrie cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, iar 11 cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului.
Un studiu publicat miercuri arată că circa jumătate dintre români se declară pentru vaccinare antigripală, dar cei mai mulţi aleg să nu se vaccineze din lipsă de informaţii.
Specialiştii consideră că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
Grupa persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire de gripă include personalul medical, persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi şi gravidele, conform recomandărilor OMS şi ECDC.