Ministerul Sănătăţii derulează 120 de proiecte de combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM) din spitale, finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cu toate acestea, unele spitale sunt reticente să îşi înfiinţeze laboratoare de microbiologie, esenţiale în combaterea infecţiilor din spitale, potrivit ministrului Sănătăţii.
Ministrul a făcut declaraţii în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă cu evaluarea şi acreditarea unităţilor sanitare.
"Derulăm un program ambiţios de investiţii, spitale noi, dar şi 120 de proiecte aflate în derulare pentru combaterea infecţiilor asociate asistenţei medicale, schimbarea şi profesionalizarea managementului spitalelor şi, nu în ultimul rând, despre modul în care comunicăm cu pacienţii, cu familiile lor, pentru că oamenii atunci se simt în siguranţă când li se spune ce urmează să li se întâmple, (...) care va fi tratamentul", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Combaterea IAAM este îngreunată în unele spitale de lipsa laboratoarelor de microbiologie.
"Sunt încă spitale care sunt încă reticente să-şi dezvolte compartimente sau laboratoare de microbiologie. Fără aceste tipuri de laboratoare, controlul infecţiilor nu poate fi făcut", a completat ministrul.
Pentru a stimula raportarea IAAM, Ministerul Sănătăţii a introdus raportarea infecţiilor nosocomiale printre criteriile de performanţă pe baza cărora sunt evaluaţi managerii de spitale.
Raportarea IAAM "este în creştere, o să avem la sfârşitul anului un raport, dar e bine că suntem pe un trend ascendent, mai ales că am schimbat şi modul de raportare a indicatorilor de performanţă ai managerului [de spital], care să stimuleze această raportare, nu să o îngroape", a menţionat Alexandru Rafila.
PNRR are o alocare de 150 milioane euro pentru reducerea riscului de infecţii asociate asistenţei medicale.