Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a anunţat marţi că reia procedurile de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, finanţate în cadrul subprogramului naţional, după ce anul trecut au fost efectuate două implanturi mamare, relatează Agerpres.
Subprogramul naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare se va derula şi în anul 2019 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Procedurile sunt realizate gratuit în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstrucţie.
“Reconstrucţia mamară postmastectomie îmbunătăţeşte imaginea şi încrederea în sine, precum şi calitatea vieţii femeilor care au trecut printr-o operaţie pentru cancer mamar. Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul acestui program, trebuie să se adreseze pentru un consult unui chirurg plastician din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş", a precizat spitalul, într-un comunicat.
Pacientele se pot prezenta la consult de chirurgie plastică de la primele semne de suspiciune de neomamar, întrucât decizia unei reconstrucţii de sân imediate sau tardive se ia de către o echipă mixtă formată din chirurg generalist, oncolog, histopatolog, radiolog, chirurg plastician.
Anul trecut, două paciente au beneficiat de implanturi mamare la spitalul din Târgu Mureş, în cadrul subprogramul naţional de reconstrucţie mamară.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este inclus în Subprogramul naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare din august 2014.
În noiembrie 2018, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, Alexandru Blidaru, a declarat că programul de reconstrucţie a sânului cu proteze implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) “a fost prost gândit” şi “merge prost”, iar noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu fac decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva pacienţii.