UMF Cluj ar putea introduce primul master în podiatrie de anul viitor, după recunoaşterea oficială a profesiei în România

UMF Cluj ar putea introduce primul master în podiatrie de anul viitor, după recunoaşterea oficială a profesiei în România

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca ar putea lansa un program de master în podiatrie anul viitor, după recunoaşterea oficială a profesiei în România, a declarat preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, la Congresul Naţional de Podiatrie organizat la Bucureşti.

Decizia unităţii de învăţământ superior clujene vine după ce la finalul anului trecut profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România, iar acum Asociaţia de Podiatrie militează pentru formarea de specialişti.

“Am început să facem demersurile şi pentru aprobarea studiilor de licenţă în Podiatrie, deja Universitatea din Cluj ne-a promis că de anul viitor începe masteratul în podiatrie”, a afirmat dr. Ioan Andrei Vereşiu.

Promisiuni pentru deschiderea unor programe de master în podiatrie au venit şi din partea reprezentaţilor univerităţilor de medicină din Bucureşti şi Oradea, prezenţi la lucrările Congresului.

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj, Prof. dr. Anca Buzoianu, a afirmat că unitatea de învăţământ pe care o conduce a structurat deja programa pentru studiile de masterat în podiatrie cu o durată de doi ani şi că acum la UMF Cluj “suntem în faza de acreditare”.

Toţi specialiştii prezenţi la cel de al treilea Congres de Podiatrie consideră că implementarea profesiei de podiatru în Romania este “o necesitate majoră şi urgentă” şi este necesar să se găsească o cale de eliminare a dificultăţilor care blochează acest demers cum ar fi taxele mari de acreditare şi lipsa cadrelor didactice

“Avem profesori universitari pe domeniile deja stabilite care cred că vor fi cuprinse în programa masteratului de podiatrie, însă există şi probleme de tehnică, pe care va trebui să le acoperim cu specialişti din străinătate care au deja experienţă în acest domeniu pentru primii doi ani, pentru prima promoţie”, a precizat fostul ministru al sănătăţii, dr. Florian Bodog.

Ascoţiaţia de Podiatrie promovează organizarea cursurilor de mesterat în podiatrie care să poată fi accesate de către medici, asistenţi medicali licenţiaţi, iar ulterior înfiinţarea unei Facultăţi de Podiatrie.

Pentru a aceesa programul de masterat în podiatrie, medicii au nevoie de licenţa în medicină generală. Asistenţii medicali trebuie să fi absovit studiile superioare de specialitate cu o durată de patru ani, iar pentru balneofiziokinetoterapeuţi este necesară licenţa în domeniu, obţinută în urma studiilor cu o durată de 3 ani.

Recent, Dr. Vereşiu, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Podiatrie, a declarat într-un interviu acordat 360medical.ro că recunoaşterea profesiei de podiatru în România, în luna decembrie 2018, reprezintă o etapă foarte importantă pentru delimitarea competenţelor şi pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor, în condiţiile în care există o categorie mare de pacienţi cu probleme la nivelul picioarelor de care până acum nu se ocupa aproape nimeni.

Medicul clujean speră ca, în următorii ani, România să aibă prima generaţie de podiatri licenţiaţi, până atunci urmând să fie formaţi asistenţi medicali care să suplinească lipsa acestei categorii de profesionişti.

viewscnt