Un nou program de screening în cancerul colorectal, finanţat din fonduri europene

Un nou program de screening în cancerul colorectal, finanţat din fonduri europene

Un nou program de screening în cancerul colorectal a fost demarat în acest an de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Sănătate.

Proiectul este denumit „ROCCAS 3: Consolidarea capacităţii sistemului de sănătate pentru implementarea sustenabilă a programului naţional organizat de screening în cancerul colorectal”  şi este implementat începând cu luna iunie 2024. Durata de implementare este de 54 de luni, până în noiembrie 2028.

Valoarea totală a proiectului este de 24,8 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene este de 20,07 milioane lei, restul sumei fiind acoperită din bugetul naţional şi de către cei doi beneficiari.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi dezvoltarea capacităţii la nivel regional de a implementa programul de screening pentru cancerul colorectal şi consolidarea serviciilor preventive, arată INSP.

În vederea atingerii acestui obiectiv, proiectul prevede actualizarea şi dezvoltarea a 5 instrumente de lucru: cadrul metodologic al programului de screening pentru cancer colorectal, ghidul de conformare la standardele de calitate pentru programul de screening, curriculum de pregătire pentru programul de screening, actualizarea registrului de screening pentru cancer colorectal şi dezvoltarea capacităţii de conectare cu viitorul registru de cancer şi dezvoltarea unui call-center.

În cadrul proiectului vor fi derulate de acţiuni de formare de competenţe pentru 1.134 de persoane, personal medical şi nemedical, implicate în implementarea programului de screening pentru cancerul colorectal în cele opt regiuni de dezvoltare ale României, ce activează în instituţii publice medicale sau în contract cu CNAS sau sunt angajaţi în cadrul autorităţilor sistemului public de sănătate.

Proiectul vizează şi monitorizarea respectării standardelor de calitate şi sprijin acordat promotorilor proiectelor regionale de screening în vederea facilitării implementării unor programe de prevenţie la nivel naţional, dedicate persoanelor vulnerabile sau dezavantajate socio-economic, în vederea lărgirii accesului egal şi în timp util la aceste servicii.

Programul de screening ROCCAS a mai avut două runde până acum (ROCCAS 1 şi ROCCAS 2), iar în cadrul acestora au fost testate gratuit pentru cancer colorectal zeci de mii de persoane din întreaga ţară.

Astfel, în programul ROCCAS 2, doar în regiunea Sud - Vest Oltenia, peste 51.400 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani au beneficiat de acces gratuit la servicii medicale de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce, în perioada noiembrie 2020 - decembrie 2023.

Cu ajutorul acestui program au fost identificate 2.825 de persoane cu test FIT pozitiv şi au fost efectuate peste 1.500 de endoscopii digestive inferioare.

Cancerul colorectal provoacă circa 6.000 de decese anual în România. Acest tip de cancer se situează pe locul al doilea ca incidenţă şi mortalitate, deşi are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce.

viewscnt