Un ONG organizează în noiembrie primele cursuri de navigatori de bolnavi de cancer din România

Un ONG organizează în noiembrie primele cursuri de navigatori de bolnavi de cancer din România

Primele cursuri de navigatori de pacienţi oncologici din România vor avea loc în luna noiembrie şi vor fi organizate de preşedintele Asociaţiei pentru prevenţia şi lupta împotriva cancerului Amazonia, Victoria Asanache.

Programul se adresează persoanelor cu experienţă în domeniul medical.

Meseria de navigator de pacienţi a fost introdusă în Codul Ocupaţiilor din România la finalul anului 2016, la solicitarea Asociaţiei Amazonia.

“Navigatorul este cel care îi poate explica pacientului, pe înţelesul lui, rezultatele analizelor, variantele de tratament, posibilele efecte negative ale fiecărei opţiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, împreună cu susţinerea şi încurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului în obţinerea recuperării totale şi integrarea pacientului în viaţa de zi cu zi”, a spus Victoria Asanache, citată de Mediafax.

Programul de navigaţie constă în preluarea pacienţilor şi ghidarea lor pe perioada întregului proces, de la diagnosticare până la finalizarea tratamentului oncologic.

Cursurile se adresează persoanelor cu experienţă în domeniul medical care îşi doresc să îşi completeze cunoştinţele, să înveţe o specializare nouă sau celor care îşi doresc o schimbare în carieră.

Cursurile se vor desfăşura la catedra de oncologie din incinta Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu, iar prima serie este programată pe 3-4 noiembrie 2018, respectiv 10-11 noiembrie 2018.

“Navigatorii de pacienţi pot fi utili în orice instituţie medicală, dar şi în afara acestora, prin consultanţă individuală. Rolul poate fi asumat atât de persoane care lucrează în domeniile medical sau asistenţă socială, dar şi de alte persoane, care îşi doresc să practice această meserie şi urmează cursuri de specialitate”, a menţionat Victoria Asanache.

Printre trăsăturile pe care trebuie să le aibă un navigator de pacienţi se numără compasiunea, inteligenţa, excelente abilităţi de comunicare, dar şi toleranţă mare faţă de diversitate, spun specialiştii.

viewscnt