Centrul Oncologic Sanador din cadrul spitalului Sanador din Capitală are o secţie dedicată terapiei izotopice pentru pacienţii cu cancer tiroidian şi pentru cei cu tireotoxicoză, în care se efectuează tratamente cu iod radioactiv, a anunţat joi spitalul privat, într-un comunicat.
Terapia izotopică este aplicată în cazurile de cancer tiroidian diferenţiat, ca tratament curativ, după tiroidectomie, pentru distrugerea tuturor resturilor de ţesut tiroidian.
Potrivit unor studii medicale, terapia cu iod radioactiv reduce rata de recidivă şi îmbunătăţeşte vindecarea pacienţilor.
“În cadrul Centrului Oncologic Sanador, pe întreaga durată a terapiei cu iod radioactiv, pacienţii sunt internaţi în rezerve special amenajate, până când nivelul de radiaţii scade la limita acceptată (în conformitate cu reglementările CNCAN) şi sunt atent monitorizaţi“, a declarat dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină nucleară de la Centrul Oncologic Sanador, citată în comunicat.
Centrul Oncologic Sanador dispune de un departament de medicină nucleară ce include un sistem hibrid SPECT-CT de înaltă performanţă, care permite obţinerea unei imaginii de fuziune între o achiziţie scintigrafică 3D şi una tomografică.
Bolile de tiroidă au o incidenţă crescută în România, numărul persoanelor afectate triplându-se în perioada 2010 – 2016.
Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Endocrinologie, cancerul tiroidian reprezintă cea mai frecventă neoplazie endocrină, incidenţa sa fiind de circa 6-9 cazuri la 100.000 persoane, în creştere cu aproximativ 300% în ultimii 50 de ani.
Deşi afectează preponderent femeile şi persoanele vârstnice, în ultimii ani s-a observat o înmulţire a numărului de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor.
Principalii factori asociaţi cu creşterea riscului de dezvoltare a bolii sunt moştenirea genetică, expunerea la radiaţii, afecţiunile tiroidiene benigne netratate şi dieta săracă în iod.
Variantele papilară şi foliculară sunt cele mai întâlnite forme de cancer tiroidian, având cea mai bună rată de vindecare dintre toate tipurile de afecţiuni oncologice, în condiţiile unui diagnostic precoce şi un tratament adecvat.
Terapia cu iod radioactiv constă în administrarea pe cale orală a unei capsule de NaI, conţinând I-131.
Terapia se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide au capacitatea de a capta iodul administrat. Iodul radioactiv se concentrează în ţesuturile tiroidiene, distrugând parţial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată.
Centrul Oncologic Sanador, considerat cel mai mare centru privat de oncologie din România, a fost deschis în octombrie 2018 de către reţeaua privată de sănătate Sanador, unul din cei mai mari jucători de pe piaţa românească, în urma unei investiţii de 20 milioane euro.