Lipsa de vitamine şi minerale esenţiale, frecventă la persoanele cu diabet, a constatat un studiu

Lipsa de vitamine şi minerale esenţiale, frecventă la persoanele cu diabet, a constatat un studiu

Un studiu sugerează că majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 au deficienţe de vitamine şi minerale, în special de vitamina D.

Deficienţa de micronutrienţi, atunci când nivelurile de vitamine şi minerale esenţiale pentru o funcţie corporală sănătoasă sunt mult prea scăzute, este frecventă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, a constatat o analiză a datelor disponibile, publicată miercuri.

Constatările indică faptul că vitamina D este cel mai frecvent micronutrient „lipsă”, în general, femeile prezentând un risc mai mare decât bărbaţii de a suferi de aceste deficienţe.

Predispoziţia genetică, diverşi factori de mediu, sedentarismul, un regim alimentar nesănătos şi obezitatea sunt factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, explică cercetătorii.

Şi alte cercetări publicate anterior sugerează că micronutrienţii au un rol-cheie în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, afectând potenţial metabolismul glucozei şi căile de semnalizare a insulinei.

În încercarea de a cuantifica prevalenţa globală a deficienţei de micronutrienţi la persoanele cu această afecţiune, cercetătorii au studiat bazele de date ştiinţifice pentru studii relevante, cu scopul de a compara datele.

Analiza lor a inclus 132 de studii, implicând 52.501 participanţi, care au fost publicate în mai multe limbi între 1998 şi 2023. Cu excepţia a 3 studii, restul au fost bazate pe date provenind din spitale.

Analiza datelor grupate a arătat că prevalenţa deficienţei de micronutrienţi (vitamine, minerale şi electroliţi) în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 a variat în întreaga lume, posibil din cauza diverselor obiceiuri alimentare, alegeri de stil de viaţă şi practici culturale, sugerează cercetătorii.

În general, prevalenţa globală a fost între 40% - 45% la cei cu complicaţii ale bolii.

Un nivel foarte scăzut de vitamina D a fost cea mai frecventă deficienţă de micronutrienţi, afectând 60,5% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Deficienţa de magneziu a fost, de asemenea, comună, afectând 42%, în timp ce prevalenţa deficienţei de fier a fost de 28%. Prevalenţa globală a deficienţei de vitamină  B12 a fost de 29%, şi chiar mai mare în rândul pacienţilor care iau metformin.

O stratificare suplimentară a datelor grupate a arătat că prevalenţa a fost mai mare la femeile cu această afecţiune decât la bărbaţi, la aproape 49%, şi mai mare la pacienţii din America (54%).

Majoritatea studiilor incluse au fost transversale, ceea ce face dificilă stabilirea cauzalităţii şi nici nu a fost clar dacă deficitul de micronutrienţi a precedat controlul glicemic deficitar sau a fost o consecinţă a acestuia, avertizează cercetătorii.

Şi, întrucât nu există studii valide bazate pe populaţie care să analizeze deficitul de micronutrienţi, este imposibil să se facă comparaţii între pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi populaţia generală, adaugă ei.

„Această revizuire sistematică exemplifică dubla povară a malnutriţiei în acţiune, prin care coexistă deficienţele nutriţionale şi bolile netransmisibile legate de dietă, precum diabetul zaharat de tip 2”, comentează Shane McAuliffe, de la Institutul Global pentru Alimentaţie, Nutriţie şi Sănătate NNEdPro (Necesitatea unui program de educaţie/inovare în domeniul nutriţiei)

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 tinde adesea să se concentreze pe metabolismul energetic şi pe macronutrienţi, dar identificarea unei prevalenţe mai mari a deficienţelor specifice de micronutrienţi la cei afectaţi vine ca o reamintire că optimizarea nutriţiei generale ar trebui să fie întotdeauna o prioritate, spune ea.

Constatările analizei ar trebui să ajute la concentrarea iniţiativelor de cercetare şi de politică care vizează aprofundarea cunoştinţelor cu privire la cauzele şi efectele acestor deficienţe şi la potenţialul intervenţiilor adaptate şi ţintite.

Studiul a fost publicat miercuri, în revista cu acces liber BMJ Nutrition Prevention & Health.

viewscnt