Un studiu, prezentat la ESCMID Global 2025, a evidenţiat potenţialul interleukinei-6 (IL-6) ca biomarker de diagnostic eficient pentru depistarea precoce a sepsisului în grupuri de pacienţi cu risc crescut, inclusiv nou-născuţi, copii şi femei gravide. Este primul studiu care evaluează performanţa de diagnostic a IL-6 într-o cohortă reală, care acoperă toate cele trei populaţii.
Sepsisul, o afecţiune care pune viaţa în pericol şi care apare ca urmare a unei reacţii exagerate a sistemului imunitar la o infecţie, rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global, fiind responsabil pentru aproximativ 11 milioane de decese anual.
Copiii mici, în special cei sub cinci ani, şi femeile însărcinate reprezintă categorii deosebit de vulnerabile din cauza modificărilor imunologice şi a predispoziţiei crescute la infecţii. Diagnosticarea sepsisului în timpul sarcinii este deosebit de dificilă, deoarece modificările fiziologice care au loc la femeile gravide pot masca semnele precoce ale bolii.
Diagnosticul precoce este esenţial, dar dificil, din cauza simptomelor nespecifice şi a limitărilor biomarkerilor tradiţionali, cum ar fi proteina C reactivă (CRP) şi procalcitonina (PCT), care prezintă un răspuns întârziat şi o sensibilitate suboptimă.
Având în vedere progresia rapidă a sepsisului, specialiştii sunt preocupaţi de identificarea unui biomarker care să permită un diagnostic mai rapid şi precis, şi o intervenţie de tratament eficientă şi la timp.
Un studiu retrospectiv, publicat pe 13 aprilie, în European Medical Journal - EMJ, a analizat probe de sânge recoltate la intervale regulate de timp, de la 252 de pacienţi (111 pediatrici, 72 gravide şi 69 nou-născuţi) cu suspiciune de sepsis.
Pacienţii au fost clasificaţi în funcţie de tipul infecţiei (bacteriană, virală sau absenţa infecţiei) şi de răspunsul fiziologic (normal, sindrom de răspuns inflamator sistemic, sepsis şi şoc septic). Acurateţea diagnosticului a fost evaluată prin analiza AUROC (unde scorul 1,0 indică un test perfect, iar 0,5 indică un test complet ineficient).
IL-6 a depăşit constant biomarkerii tradiţionali în diferenţierea infecţiilor bacteriene de cele non-bacteriene, cu scoruri AUROC de 0,91 la copii, 0,94 la paciente gravide şi 0,86 la nou-născuţi. De asemenea, biomarkerul IL-6 a fost eficient în evaluarea severităţii sepsisului, reuşind să distingă între infecţii uşoare, sepsis şi şoc septic, un aspect esenţial pentru adaptarea strategiei de tratament în timp util.
În ceea ce priveşte sensibilitatea şi specificitatea, IL-6 a depăşit 80% în rândul pacienţilor pediatrici şi gravide, detectând infecţii bacteriene cu o sensibilitate de 91% la copii şi 94% la femei însărcinate. La nou-născuţi, IL-6 a menţinut o specificitate ridicată (97,1%), însă sensibilitatea a fost mai redusă (67,6%).
Valorile mai scăzute ale sensibilităţii şi AUROC în cazul nou-născuţilor pot fi explicate, parţial, prin complexitatea diagnosticării sepsisului neonatal, pentru care nu există o definiţie standard acceptată. Spectrul larg de manifestări clinice ale sepsisului neonatal poate contribui, de asemenea, la aceste diferenţe, au indicat autorii.
Discutând avantajele IL-6 faţă de biomarkerii tradiţionali, dr. Seán Whelan, autorul principal, a explicat faptul că „secreţia de IL-6 creşte în una până la două ore, atinge un vârf la şase ore şi scade în 24 de ore, în timp ce CRP şi PCT ating vârful mult mai târziu, la 48, respectiv 24 de ore; viteza şi intensitatea răspunsului IL-6 îl evidenţiază ca unul dintre cei mai promiţători biomarkeri pentru identificarea precoce a sepsisului, oferind un avantaj-cheie faţă de markerii existenţi”.
Dr. Whelan a subliniat şi aplicabilitatea clinică din ce în ce mai largă a testării IL-6: „În instituţiile noastre - Rotunda Hospital şi Children's Health Ireland - IL-6 este deja utilizat în mod curent pentru aceste categorii de pacienţi”.
Extinderea utilizării acestui biomarker a fost favorizată de disponibilitatea testelor comerciale compatibile cu platforme larg utilizate, capabile să ofere rezultate în timp real. Pandemia de Covid-19 a accelerat acest proces, testarea IL-6 devenind mai frecvent utilizată pentru evaluarea inflamaţiei la pacienţi.
Rezultatele susţin potenţialul IL-6 ca biomarker important în diagnosticul sepsisului, a concluzionat dr. Whelan.
Odată cu utilizarea pe scară largă şi corelarea sa cu evaluarea clinică, IL-6 ar putea îmbunătăţi semnificativ luarea deciziilor medicale şi iniţierea tratamentelor personalizate la pacienţii cu risc crescut, au concluzionat autorii.